Domáce zemiakové žemličky recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce zemiakové žemličky , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 09.03.2021
Kategória receptu: České, Oslava, Pečivo, Predjedlo, Príloha, Raňajky, Slovenské, Vegetariánske, Veľká noc
Podobné recepty ako tento v sekcii: pečivo, žemle
Hodnotenie receptu:
Potrebné ingrediencie receptu Domáce zemiakové žemličky
- 350 g zemiaky varené v šupke
- 350 g hladká múka
- 200 - 250 ml mlieko
- 1 ks malá červená cibuľa
- 1 - 2 lyžičiek sušený tymián
- 100 ml slnečnicový olej
- 1 ks vajcia
- 42 g čerstvé kvasnice
- 1 lyžica cukor
- 350 g polohrubá múka
- na potretie olej
- podľa chuti 1/2 lyžičky soľ
- podľa potreby rasca
- sezamové semienka
Postup prípravy receptu Domáce zemiakové žemličky
Najskôr si dáme v šupke variť zemiaky a ako sa dovaria, dáme vychladnúť. Potom si pripravíme kvások z droždia, ktoré posypeme cukrom. Takto riadne premiešame, zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka, poprášime múkou a odložíme niekam do tepla vykysnúť.
Potom si preosejeme obe múky, olúpeme a na kocky nakrájame cibuľu. Vychladnuté zemiaky olúpeme a najemno nastrúhame.
Do misy s múkou prilejeme mlieko s kváskom, olej, vajcia, pridáme nastrúhané osolené zemiaky. Všetko vypracujeme na cesto, ktoré odkladáme asi na hodinu kysnúť. Po vykysnutí do cesta zamiešame cibuľu a tymian. Takto cesto vyvaľkáme asi do centimetrovej výšky. Potom tvorítkom vykrajujeme kolieska, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Keď máme hotovo, zakryjeme utierkou a nechávame ešte asi 15 minút vykysnúť. Pred tým ako ich dáme do rúry, tak ešte potrieme olejom. Sypeme rascou alebo sezamom. Pečieme do ružova asi pol hodiny, pri teplote 180 °C. Potom čo ich vyberieme, tak opäť potrieme olejom.
Žemličky podávame ako prílohu, môžeme aj mazať rôznymi nátierkami.
Podobné recepty ako je Domáce zemiakové žemličky
Tlačenka po domácky recept
Muži určite ocenia, keď pre nich pripravíte domácu tlačenku. Nakúpite u svo...
Šopský šalát recept
Tento recept je na prípravu 2 porcií pôvodom bulharského pôvodu. Olúpanú uh...
Kari koláč s pórom recept
Klasická francúzska chuťovka. V mise si pripravíme cesto z masla, múky a...
Syrová cesnačka recept
Cesnačka je výborná ako liek po prepitej noci. Na panvici si rozohrejeme...
Domáca griotka recept
Pripravíme si dobre vymytý 5l pohár a umyté višne. Do pohára dávame vždy...
Uhorkový šalát s cibuľou recept
Uhorky olúpeme a nahrubo nastrúhame priamo do misy. Ocot zmiešame s cuk...
Morčacie na prírodno recept
Morčacie prsia sú chuťovo veľmi lahodné, a preto si nevyžadujú žiadne veľké...
Rebarborový koláč s posýpkou recept
V mise zmiešame všetky ingrediencie. Čo sa týka mlieka, tak dáme toľko, aby...
Údený losos s citrusovou zálievkou recept
Najprv si pripravíme zálievku z pomaranča a citrónu, z ktorých vytlačíme vš...