Vynikajúca sviečková omáčka recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Vynikajúca sviečková omáčka , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 11.02.2024
Kategória receptu: České, Dobroty, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Oslava, Pre deti, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: omáčky, smotanová omáčka, sviečkovica
Hodnotenie receptu:
Potrebné ingrediencie receptu Vynikajúca sviečková omáčka
- 1kg hovädzia sviečková
- 150g slanina
- 1/2ks zeler
- 5ks mrkva
- 3ks petržlen
- 1ks cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- 3ks bobkový list
- 5ks nové korenie
- 1/2 citrón
- 2lyžice ocot
- 2lyžice cukor
- 1lyžička horčica
- 200ml šľahačková smotana
- šľahačka
- brusnicová zaváranina
- 150g maslo
- 2lyžice hladká múka
Postup prípravy receptu Vynikajúca sviečková omáčka
Sviečková omáčka je tradičné sviatočné jedlo bratov Čechov. Recept na tú najlepšiu sviečkovú som sa naučila u mojej tety, takže sa ho naučíte podľa tradičných postupov prípravy. Ja naozaj jemná a lahodná. Príprava síce nejakú chvíľu trvá, ale verte mi, stojí to za to.
Pekný kus sviečkovice umyjeme a odblaníme. Mäso prešpikujeme slaninou, ktorú sme si pred tým namrazili v mrazničke, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Celé mäso osolíme, posypeme čiernym korením a sprudka opečieme na bravčovej masti z každej strany. Pekne opečené mäso vložíme do pekáča a do výpeku, ktorý nám ostal v panvici z masa, nasypeme na menšie kocky nakrájanú zeleninu a na drobno nasekanú cibuľu. Chvíľku pražíme, tak, aby sa nám zelenina pekne opiekla, ale, aby sa nespálila. Keď už má zelenina peknú farbu, pridáme cukor a necháme pár minút karamelizovať. Postupne ešte pridáme ocot a horčicu a necháme pár minút, aby sa nám pach octu odparil. Hotovú zeleninu podlejeme vodou a všetko spolu pridáme do pekáča k masu. Pridáme bobkový list, nové korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi tri hodiny na 190° C.
V hrnci si pripravíme svetlú zápražku z masla a hladkej múky. K nej potom postupne prilievame šťavu zo zeleniny, ktorá sa nám medzi tým s mäsom upiekla. Keď sa nám to všetko spolu pekne prepojilo prepasírujeme upečenú zeleninu a necháme prebublať. Omáčku ochutnáme, pridáme trochu citrónovej šťavy, prípadne ešte dochutíme a nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Smotana musí mať izbovú teplotu a prilievame ju postupne, aby sa nám nezrazila v omáčke. Necháme už len kratučko povariť a naše dielo je hotové.
Podávame s knedľou, brusnicovou zaváraninou a šľahačkou. Prajeme vám dobrú chuť.
Podobné recepty ako je Vynikajúca sviečková omáčka
Slimáky z lístkového cesta recept
Čakáte návštevu? Máte na niečo dobré, rýchle chuť? Potom sú tu jednoznačne...
Cestovinový šalát s krabími tyčinkami recept
Najprv si uvaríme cestoviny a necháme ich odkvapkať. Na panvičke si zľahka opražíme na troške masla krabie tyčinky, ktoré potom nakrájame na kocky. Natvrdo uvaríme vajci...
Zavárané chilli papričky recept
Pre milovníkov pikantných jedál je tu náš recept na nakladané chilli paprič...
Rýchla syrová omáčka recept
Výborná, veľmi rýchla a jednoduchá omáčka. V hrnci ohrejeme smotanu, roz...
Krémová paradajková omáčka recept
Paradajková omáčka je u nás jedným z najobľúbenejších jedál. Vyskúšajte naš...
Kurací plátok na mede s brusnicami recept
Umyjeme si kuracie plátky, zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme a okoreníme...
Mochito recept
Lahodný nápoj s alkoholom a mätou. Na stretnutie, na oslavu a na horúce le...
Zdobené mandľové perníčky recept
Perníčky pečieme asi 10 dní pred vianocami. Zmiešame si múku s cukrom, p...
Zapečené papriky s nivou recept
Jednoduchý hlavný chod či predjedlo. Rozpolíme papriky, vyčistíme a vypl...