Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Výborný domáci chlieb recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Výborný domáci chlieb , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 21.06.2023
Kategória receptu: Pečivo, Príloha, Raňajky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: pečivo

Hodnotenie receptu:


Recept Výborný domáci chlieb

Potrebné ingrediencie receptu Výborný domáci chlieb

  • 5 hrnčekov hladká múka
  • 2 hrnčeky voda - vlažná
  • 3 polievkové lyžice polotučné mlieko - vlažné
  • 1 - 2 kávové lyžičky rasce
  • 1 droždie (balenie)
  • hladká múka na vysypanie podľa seba
  • voda
  • ocot na potieranie
  • cukor
  • 2 kávové lyžičky soľ

Postup prípravy receptu Výborný domáci chlieb

Kto by občas nemal chuť upiecť si svoj domáci chlieb. Tá vôňa, čo sa rozplynie po miestnosti, keď chlieb vyberáte z rúry. Skúsme si to.

Najskôr si vyberieme veľkú misu a suroviny, ktoré potrebujeme.
Odmeriame si múku a vysypeme spolu s rozdrveným droždím do misy. Pridáme cukor, soľ a rascu. Dolejeme vlažné mlieko.
Všetky suroviny dôkladne prepracujeme a necháme kysnúť cca 1 hodinu.

Medzitým si vysypeme nádobu na pečenie múkou.
Potom si dáme cesto na dosku a snažíme sa vytvarovať bochník. Ruky musia byť vlhké. Cesto lepí.
Do pripravenej nádoby na pečenie opatrne vložíme bochník. Nádobu s bochníkom necháme na stole ešte asi 20 minút kysnúť.

Medzi tým si musíme predhriať rúru.
Kým bochník uložíme do rúry, bude ho potrebné potrieť zmesou octu a vody.
S takto pripraveným bochníkom šup do rúry na zhruba 5 - 10 minút sprudka. Potom pečieme poľahúčku ešte ďalších 45 minút.

Keď je bochník v rúre, treba ho niekoľkokrát potierať zase zmesou octu a vody.
A potom už len cítime tú omamnú vôňu čerstvo upečeného chleba.
S chuťou do toho!

Podobné recepty ako je Výborný domáci chlieb


Cuketová polievka so zemiakmi recept

Recept na 4 porcie. Olúpeme a najemno nakrájame cibuľu a cesnak. V hrnci potom opražíme na troške oleja. Do toho prilejeme vývar, pridáme pripravené zemiaky, cuketu, šošovi...

Ľahký paradajkový šalát recept

Ľahký paradajkový šalát recept

Paradajky sú veľmi zdravé. Môžeme ich konzumovať za studena alebo tepelne u...

Dobrá žemľová knedľa recept

Dobrá žemľová knedľa recept

Sviečková omáčka s dobrou žemľovou knedľou, to je tip na víkendový obed. Kt...

Marhuľový koláč recept

Marhuľový koláč recept

Začneme tým, že si premiešame hladkú múku, prášok do pečiva a cukor múčka. ...

Pečený losos so smotanovým špenátom recept

Pečený losos so smotanovým špenátom recept

Umyté porcie lososa pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme. Nadro...

Kuracie prsia v cestíčku recept

Kuracie prsia v cestíčku recept

Najobľúbenejšie mäsko, jednoduché na prípravu je kuracie. Aby sa nám nevysu...

Bravčové plátky na šťave recept

Bravčové plátky na šťave recept

Bravčovina je asi najpoužívanejšie mäso u nás. Máme ho radi pripravené na r...

Koňakový pohár recept

Koňakový pohár recept

Rozklepneme si vajcia, oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtka vymiešame s cukrom,...

Šošovicová polievka s majoránom recept

Šošovicová polievka s majoránom recept

Šošovica je veľmi zdravá strukovina. Mali by sme si ju dopriať čo najčastej...