Domáce žemľové kysnuté knedle recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce žemľové kysnuté knedle , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 29.10.2022
Kategória receptu: České, Príloha, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasické jedlá, tradičné jedlá
Hodnotenie receptu:
Potrebné ingrediencie receptu Domáce žemľové kysnuté knedle
- 2 ks rožky z minulého dňa
- 1 kávová lyžička cukru krupica
- približne 500 ml polotučné mlieko
- 1 kg polohrubá múka
- 2 ks vajíčka
- 20 g droždie
- 20 g soľ
- trochu masla
Postup prípravy receptu Domáce žemľové kysnuté knedle
Guláš bez knedlí, ako by nebol. Knedlo - bravčo - zelo taktiež. Knedle jednoducho k niektorým jedlám zákonite patria. A ako si takú knedľu pripraviť?
Najskôr si pripravíme kvások. Do malej misky si nalejeme 100 ml vlažného mlieka. Rozdrvíme si droždie a spolu s cukrom vysypeme do misky.
Priklopíme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
Na panvicu dáme nakrájané rožky s trochou masla a orestujeme. Odstavíme a dáme bokom.
Do veľkej misy vysypeme múku, pridáme vajcia, vykysnutý kvások a osolíme. Zalejeme teplým mliekom, pridáme orestované rožky a dôkladne premiešame a spracujeme.
Tak a teraz bude cesto odpočívať a kysnúť, zhruba jednu hodinu. Ale najskôr ho musíme posypať trošičkou múky a položiť cez neho kuchynskú utierku.
Po hodine si na doske cesto ešte prepracujeme,
vytvoríme asi 4 knedle a necháme ich ešte na 15 minút chvíľu oddýchnuť.
Dáme variť vodu a mierne osolíme. Vložíme knedle a varíme. Za začiatku strážime, aby sa nám neprichytili ku dnu. Varíme okolo 20 minút. Zhruba v polovici ich pomocou varešky prevrátime. Vzhľadom na to, že knedle počas varenia nabobtnajú, tak odporúčam variť max. po dvoch kusoch.
Nakoniec ich vyberieme a na doske ihneď z oboch strán prepichujeme. Nakrájame pomocou nite a podávame ako prílohu k dobrému mäsku.
Dobrú chuť.
Podobné recepty ako je Domáce žemľové kysnuté knedle
Cestovinový šalát s tuniakom recept
V osolenej vode si uvaríme cestoviny. Medzitým si uvaríme natvrdo obe vajcia. Zlejeme šťavu z tuniaka a zmiešame s cestovinami. Na kúsky si potom nakrájame uhorky, syr a pa...
Ríbezľový džem bez chémie recept
Leto je čas zberu ovocia. Keď sa ho urodí dostatok nastáva dilema, ako naše...
Paštéta z hydinovej pečene recept
Na panvici si rozpustíme polovicu masla a olej, na ktorú si dáme orestovať ...
Mäkké vianočné perníčky recept
Všetky suroviny si pripravíme na dosku, na ktorej si z nich vyhotovíme cesto riadnym premiesením. Vál si posypeme múkou a z cesta si vyvaľkáme plát, z ktorého vykrajujeme n...
Škvarková nátierka recept
Jednoduchý recept na škvarkovú nátierku. Umelieme škvarky, údeninu a uho...
Lahodné francúzske palacinky recept
Palacinky, palacinky sladké potešenie. Majú ich radi deti aj dospelí. Môže...
Včelie úle recept
Umelieme si piškóty a zmiešame spolu s kakaom maslom cukrom a rumom. Z toho...
Vajíčková nátierka so zelerom recept
Z olúpaných, natvrdo uvarených vajec vylúpneme žĺtky a bielky nasekáme. Umy...
Kokosky recept
Vezmeme si vaječné bielky, ktoré vyšľaháme na hustý sneh. Do toho pridáme j...