© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Makové briošky

Makové pečivo, ktoré si zamilujete vďaka jeho vláčnosti i nápaditej plnke.

Makové brioškyfotogalériaMakové brioškyZdroj: iStockPhoto.com
Príprava
180min
Úprava
25min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto (na 8 briošiek):
  • 100 ml
    vlažné mlieko
  • 5 g
    sušené droždie
  • 1 KL
    kryštálový cukor
  • 400 g
    hladká múka
  • 50 g
    kryštálový cukor
  • 1 štipka
    soľ
  • 3 ks
    vajce
  • 100 g
    zmäknuté maslo
Plnka:
  • 200 g
    mletý mak
  • 200 g
    kondenzované mlieko sladené
Ešte potrebujeme:
  • 1 ks
    vajce na potretie

Postup

  • 1

    Cesto: v teplom mlieku rozpustíme droždie a cukor a necháme zaktivovať kvások- zhruba 10 minút.

  • 2

    V miske premiešame neváženú múku s cukrom, soľou, v strede urobíme jamku a pridáme tri vajcia , kvások a rukou alebo v mixéri začneme spracovávať cesto, do ktorého po lyžiciach zapracujeme aj zmäknuté maslo.

  • 3

    Ak je cesto príliš lepkavé pridáme ešte lyžicu či dve múky a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme zakryté kysnúť na teplom mieste zhruba 60 minút.

  • 4

    Plnka: v rajnici zahrejeme salko spolu mletým makom a spoločne prevárame na miernom plameni zhruba 10 minút, odstavíme a plnku necháme vychladnúť.

  • 5

    Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti a po jednej ich spracujeme nasledovne: Zo štvrtiny cesta vyvaľkáme tenký obdĺžnik (20x40 cm), ktorý potrieme štvrtinou makovej plnky, po dlhšej strane ho zrolujeme do valčeka a ten v strede rozrežeme na dva valčeky. Valček potom pozdĺžne rozrežeme na dve časti, pričom jeden koniec necháme spojený. Zapletieme do vrkoča a z neho vytvoríme uzol (venček).

  • 6

    Takto postupujeme aj s druhým valčekom a následne s ďalšími šiestimi. Zauzlené briošky (celkom 8) poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ešte podkysnúť na teplom mieste 90 minút.

  • 7

    Podkysnuté briošky potrieme rosšľahaným vajíčkom a upečieme v rúre vyhriatej na 180°C 20 až 25 minút.

  • 8

    Makové briošky môžeme ešte pokvapkať roztopenou čokoládou na varenie alebo poprášiť práškovým cukrom.

    Makové brioškyMakové brioškyZdroj: iStockPhoto.com
Bon Appétit
Ohodnoťte recept