© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Ľahučká jahodová torta

Nadýchaný korpus prevoňaný citrónovou kôrou plnený ľahučkou jahodovou šľahačkou.

Ľahučká jahodová torta fotogalériaĽahučká jahodová torta Zdroj: iStockPhoto.com
Príprava
30min
Úprava
40min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Korpus:
  • 4 ks
    vajce
  • 200 g
    kryštálový cukor
  • 6 PL
    voda
  • 6 PL
    olej
  • 1 KL
    citrónová kôra
  • 200 g
    polohrubá múka
Jahodová šľahačka:
  • 1 KL
    prášková želatína
  • 2 PL
    voda
  • 150 g
    čerstvé jahody
  • 2 balíčky
    vanilkový cukor
  • 500 ml
    smotana na šľahanie (33%)
  • 2 PL
    práškový cukor

Postup

  • 1

    Korpus: vajcia rozklepneme, oddelíme žĺtky od bielkov a bielkov za postupného pridávania cukru vyšľaháme pevný, lesklý sneh. Do snehu potom zašľaháme po jednom žĺtky a striedavo po lyžiciach vodu a olej a tiež lyžičku citrónovej kôry. Nakoniec už len zľahka zapracujeme múku.

  • 2

    Cesto navrstvíme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170ºC zhruba 40 minút. Upečený korpus, uvolníme z obruče, vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Keď vychladne, rozrežeme korpus na 2 okrúhle pláty.

  • 3

    Jahodová šľahačka: jahody pokrájame na menšie kúsky, posypeme ich vanilkovým cukrom a necháme ich marinovať zhruba 5 minút. Neskôr ich popučíme vidličkou na pyré s menšími a väčšími kúskami.

  • 4

    Želatínu rozsypeme na hladinu vody v malej rajnici. Necháme ju napučať. Medzitým si z dobre vychladenej šľahačky a práškového cukru vyšľaháme pevnú šľahačku.

  • 5

    Napučanú želatínu zahrejeme na miernom plameni (nevaríme!), miešame, kým sa úplne nerozpustí a primiešame k nej jahodové pyré, čím ju ochladíme. Teraz želatínové pyré primiešame do šľahačky.

  • 6

    Obruč tortovej formy položíme na podnos alebo plochý tanier, vložíme do nej prvý plát korpusu, na ktorý navrstvíme a rozotrieme jahodovú šľahačku, opatrne priložíme druhý korpus a tortu uložíme do chladničky na aspoň 4 hodiny – ideálne cez noc.

  • 7

    Stuhnutú tortu pred podávaním bohato poprášime práškovým cukrom.

  • 8

    Ďalšie overené recepty na fantastické jahodové torty nájdete TU!

Bon Appétit
Ohodnoťte recept