© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Hustá cícerová polievka s mangoldom

Sýta, voňavá a chutná polievka zo španielskej kuchyne perfektne zahreje počas chladných jesenných dní.

Hustá cícerová polievka s mangoldom fotogalériaHustá cícerová polievka s mangoldom Zdroj: iStockPhoto.com
Príprava
20min
Úprava
40min
Porcie
6
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 300 g
    sušený cícer
  • 3 strúčiky
    cesnak
  • 100 g
    starší chlieb
  • 5 PL
    olej
  • 1 ks
    zelená paprika
  • 1 kocka
    zeleninový bujón
  • 1 konzerva
    lúpané, krájané paradajky
  • 1 KL
    cukor kryštálový
  • 1 KL
    mletá paprika
  • 300 g
    mangold

Postup

  • 1

    Cícer opláchneme pod studenou vodou, nasypeme do misky, zalejeme vodou (aspoň trojnásobkom objemu) a necháme postáť do druhého dňa. Potom zlejeme a necháme odkvapkať.

  • 2

    Cícer potom uvaríme v tlakovom hrnci zhruba 20 minút alebo aj v klasickom hrnci, kým nezmäkne – asi 50 minút. V oboch prípadoch zalejeme vodou asi 2 až 3 sme nad cícer. Ak varíme v obyčajnom hrnci vodu vždy dolejeme, aby sa držala nad cícerom.

  • 3

    Medzitým si chlieb nakrájame na kocky, očistíme cesnak a nakrájame ho na hrubšie plátky. Chleba potom spoločne s cesnakom opražíme do zlatova v panvici asi s 5 lyžicami oleja.

  • 4

    Keď sú chlebík i cesnak zlato-hnedé, vytiahneme ich z panvice a v mažiari ich spoločne rozdrvíme na omrvinky. Môžeme tak urobiť aj mixéri alebo ich nasekať na doske ostrým nožom.

  • 5

    V tej istej panvici na zvyšnom oleji orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu a zelenú papriku. Keď je zelenina mäkká ochutíme ju rozdrvenou kockou bujónu, mletou paprikou, zamiešame a zalejeme paradajkami z konzervy.

  • 6

    Omáčku varíme asi 10 minút na miernom ohni a počas varu ju dochutíme cukrom a ak treba ja štipkou soli. Nakoniec do nej zamiešame cesnakovo-chlebové omrvinky a odstavíme.

  • 7

    K uvarenému cíceru primiešame opláchnutý mangold, paradajkovú omáčku a všetko ešte na miernom ohni povaríme asi 10 minút až 15 minút.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept