© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Fantastická torta so šľahačkou a jahodovým džemom (Victoria Sponge)

Tento recept sa prvý raz objavil v britskej kuchárke už z roku 1615. Ale preslávil sa až neskôr, keď šľahané vajcia pomáhali cestu dobre narásť a dnes s pomocou kypriaceho prášku je to jedna z najnadýchanejších toriet, akú ste jedli.

Fantastická torta so šľahačkou a jahodovým džemom (Victoria Sponge)fotogalériaFantastická torta so šľahačkou a jahodovým džemom (Victoria Sponge)Zdroj: iStockphoto
Príprava
20min
Úprava
20min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Korpus (2 x 20 cm tortová forma):
  • 220 g
    zmäknuté maslo
  • 220 g
    jemný kryštálový cukor
  • 4 ks
    vajce (L)
  • 220 g
    hladká múka
  • 1.5 KL
    kypriaci prášok
  • 1 štipka
    soľ
  • 1 KL
    vanilkový extrakt
  • 2 PL
    mlieko
Ešte potrebujeme:
  • 200 g
    jahodový džem
  • 250 ml
    smotana na šľahanie
  • 1 hrsť
    čerstvé jahody na ozdobu
  • trochu
    práškový cukor na posypanie

Postup

  • 1

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do krémova. Šľaháme dlhšiu dobu (5 až 8 minút), aby sme do krému nahnali vzduch.

  • 2

    Potom do maslového krému po jednom pridáme vajcia a každé zvlášť dobre zašľaháme.

  • 3

    Do základu potom preosejme múku, kypriaci prášok a soľ. Pomocou kuchynskej špachtle už len zľahka zamiešame, aby sa múka stratila v kréme.

  • 4

    Nakoniec do cesta primiešame ešte vanilkový extrakt. Ak by bolo cesto príliš husté, môžeme doň primiešať ešte lyžicu či dve mlieka.

  • 5

    Cesto rozdelíme a rozotrieme do dvoch tortových foriem (20 cm), ktorých dná sme vystlali papierom na pečenie a boky vymastili maslom.

  • 6

    Korpus pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi 20 až 25 minút. Korpusy potom vyklopíme na mriežku, opatrne stiahneme papier a necháme úplne vychladnúť.

    Náš tip

    Cesto môžeme navrstviť aj do jednej formy a neskôr korpus rozrezať na dva pláty. V tom prípade však korpus pečieme približne 40 minút.

  • 7

    Na jeden vychladnutý korpus rozotrieme džem (ideálne domáci s kúskami jahôd), na džem navrstvíme čerstvo ušľahanú šľahačku a tortu uzavrieme druhým korpusom.

  • 8

    Victoria Sponge môžeme pred podávaním poprášiť práškovým cukrom a ozdobiť kúskami čerstvých jahôd.

    Fantastická torta so šľahačkou a jahodovým džemom (Victoria Sponge)Fantastická torta so šľahačkou a jahodovým džemom (Victoria Sponge)Zdroj: iStockphoto
Bon Appétit
Ohodnoťte recept