© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Pečená Aljaška: Výborný zmrzlinový dezert

S touto pochúťkou celkom určite zažiarite na letných párty. Je fantastická, a pritom super jednoduchá na prípravu.

Pečená Aljaška: Výborný zmrzlinový dezertfotogalériaPečená Aljaška: Výborný zmrzlinový dezertZdroj: iStockphoto
Príprava
120min
Úprava
25min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Brownie korpus (20 cm) :
  • 100 g
    čokoláda na varenie
  • 100 g
    maslo
  • 1 KL
    instantná káva
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 2 ks
    vajce
  • 1 PL
    kakao
  • 1 štipka
    soľ
  • 70 g
    hladká múka
Plnka:
  • 400 ml
    čokoládová zmrzlina
  • 300 ml
    jahodová zmrzlina
  • 200 ml
    vanilková zmrzlina
Sneh:
  • 4 ks
    bielky
  • 1 štipka
    soľ
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 1 KL
    citrónová šťava
  • 1 KL
    vanilkový extrakt

Postup

  • 1

    Plnka: zmrzliny vytiahneme z mrazničky, aby sa trochu roztopili.

  • 2

    Litrovú misku (priemer 20 cm) vystelieme potravinárskou fóliou tak, aby fólia pretŕčala cez okraje a na dno a boky rozotrieme čokoládovú zmrzlinu. Misku vložíme do mrazničky na 10 minút a proces opakujeme s jahodovou zmrzlinou. Vzniknutú jamku naplníme vanilkovou zmrzlinou, vrch prekryjeme fóliou a misku so zmrzlinami vložíme do mrazničky na 2 hodiny.

  • 3

    Brownie korpus: dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom a rúru rozohrejeme na 180°C.

  • 4

    Čokoládu a maslo rozpustíme nad vodným kúpeľom do hladka, odstavíme (hrniec s vodou necháme na sporáku – ešte ho využijeme), primiešame kávu, cukor a necháme trochu vychladnúť. Následne primiešame vajcia a do zmesi preosejeme múku, kakao a soľ.

  • 5

    Cesto nalejeme do pripravenej formy, upečieme na 180°C, 25 minút a necháme vychladnúť.

  • 6

    Bielkový sneh: nad vodným kúpeľom vymiešame bielky, cukor, štipku soli, citrónovú šťavu, a keď sneh ostane teplý, misku odstavíme z kúpeľa. Nakoniec do tuhého lesklého snehu primiešame vanilkový extrakt.

  • 7

    Vyskladanie Pečenej Aljašky: na rovný podnos alebo taniere položíme brownie korpus, naň vyklopíme zmrzlinovú plnku, opatrne stiahneme fóliu a celý dezert potrieme snehom, pričom pomocou špachtle tvoríme snehové špičky. Nakoniec pomocou flambovacej pištole rovnomerne opaľujeme snehové špičky a hneď servírujeme, alebo odložíme do mrazničky.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept