© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Kysnutý závin s tvarohom a čerešňami

Výborný koláč k rannému čaju či poobedňajšej káve.

Kysnutý závin s tvarohom a čerešňami fotogalériaKysnutý závin s tvarohom a čerešňami Zdroj: iStockphoto
Príprava
60min
Úprava
25min
Porcie
10
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 180 ml
    vlažné mlieko
  • 0.5 balíčka
    sušené droždie (3 g)
  • 1 KL
    kryštálový cukor
  • 300 g
    polohrubá múka
  • 1 štipka
    soľ
  • 50 g
    práškový cukor
  • 1 ks
    žĺtok
  • 30 g
    zmäknuté maslo
Plnka:
  • 50 g
    zmäknuté maslo na potretie cesta
  • 250 g
    jemný tvaroh
  • 2 balíčky
    vanilkový cukor´
  • 1 ks
    vajce
  • 1 KL
    citrónová kôra
  • 300
    čerešne (čerstvé al. kompót)
Ešte potrebujeme:
  • 1 PL
    olej
  • trochu
    práškový cukor na posypanie

Postup

  • 1

    Cesto: v miske spolu premiešame vlažné mlieko, sušené droždie, lyžičku cukru a necháme postáť cca 10 minút, kým nevzíde kvások.

  • 2

    V mise premiešame múku, práškový cukor, soľ, v strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok, kvások a rukou spracúvame cesto a neskôr pridáme aj zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť 45 až 60 minút.

  • 3

    Plnka: čerešne umyjeme, odkôstkujeme a necháme v sitku odkvapkať.

  • 4

    Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom, vajcom a citrónovou kôrou.

  • 5

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme do obdĺžnika s hrúbkou asi pol centimetra, povrch potrieme zmäknutým maslom, ochuteným tvarohom, posypeme čerešňami a zrolujeme do závinu.

  • 6

    Závin presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ho ešte 10 minút postáť, potrieme olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 20 až 25 minút.

  • 7

    Upečený závin posypeme práškovým cukrom, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept