© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Krémová žihľavová polievka

Delikátna polievka z pŕhľavových lístkov vás zaskočí svojou krásnou farbou a jemnou chuťou.

Krémová žihľavová polievkafotogalériaKrémová žihľavová polievkaZdroj: iStockphoto
Príprava
5min
Úprava
25min
Porcie
2
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 100 g
    žihľavové listy
  • 1 PL
    maslo
  • 1 ks
    šalotka al. menšia červená cibuľa
  • 1 dl
    biele víno
  • 1 ks
    väčší zemiak
  • 3 dl
    zeleninový vývar
  • 2 dl
    smotana na šľahanie
  • 0.5 KL
    trstinový cukor
  • podľa chuti
    soľ, mleté čierne korenie

Postup

  • 1

    Do tejto polievky môžeme použiť listy z mladej i staršej rastlinky. Vždy odtrhnite alebo odstrihnite 2 až 4 zhluky listov z hornej časti žihľavy v závislosti od veku rastlinky, a potom oddeľte lístky od stonky.   Treba však pamätať na dve zásadné veci: so žihľavou pracujeme v rukaviciach, kým ju nepovaríme, kedy stratí schopnosť pŕhlenia a to, že ju treba variť len krátko, aby nestratila svoju farbu.

  • 2

    Listy žihľavy vložíme do vriacej vody (cca 2 dcl), varíme cca minútu a hneď ich vytiahneme a necháme bokom. Vodu, v ktorej sa varila žihľava nevylievame, použijeme ju do polievky.  

  • 3

    V hrnci na zahriatom masle orestujeme nasekanú šalotku, pridáme na kocky pokrájaný zemiak a všetko polejeme kvapkou vína. Minútku povaríme a prilejeme zeleninový vývar a žihľavovú vodu.

    Náš tip

    Zemiak môžeme nahradiť zemiakovým škrobom (1 PL) rozhabarkovaným v troške vody, čo nám pomôže skrátiť čas varenia.  

  • 4

    Privedieme k varu a zakryté varíme, kým zemiak nezmäkne (asi 15 minút).

  • 5

    Potom do polievky pridáme nasekané lístky žihľavy, hneď prilejeme aj zahriatu smotanu, privedieme k varu a minútku prevaríme, kým polievku odstavíme.

    Odporúčame: je dôležité aby bola smotana zahriata a polievka so žihľavou začala vrieť čo najrýchlejšie, aby listy nestratili svoju farbu.

  • 6

    Horúcu, odstavenú polievku dochutíme soľou, korením a môžeme pridať aj trochu cukru. Rozmixujeme ponorným mixérom na bledučko zelený krém.

  • 7

    Žihľavovú polievku môžeme podávať samotnú či s vareným vajíčkom a krutónmi.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept