© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Brioškový chlebík: Najjemnejšie maslové pečivo

Keď si dnes pripravíte cesto, zajtra si upečiete ten najlepší sladký chlieb, aký ste kedy jedli.

Brioškový chlebíkfotogalériaBrioškový chlebíkZdroj: iStockphoto
Príprava
300min
Úprava
30min
Porcie
9
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Kvások:
  • 60 g
    hladká múka (T 650)
  • 1 balíček
    sušené droždie (7 g)
  • 50 g
    mlieko (studené, odvážené)
Cesto:
  • 340 g
    hladká múka (T 650)
  • 40 g
    kryštálový cukor
  • 0.5 KL
    soľ
  • 4 ks
    vajcia (M)
  • 150 g
    zmäknuté maslo
Ešte potrebujeme:
  • 1 ks
    vajce
  • 1 KL
    mlieko
  • trochu
    maslo na vymastenie koláčovej formy a pomastenie po upečení
  • trochu
    hladká múka na vysypanie koláčovej formy

Postup

  • 1

    Kvások: v miske zmiešame múku so sušeným droždím, prilejeme mlieko (studené), premiešame, zakryjeme a necháme pri izbovej teplote hodinu postáť.

  • 2

    Cesto: v miske spolu premiešame múku, cukor a soľ.

  • 3

    Vajcia vyšľaháme v inej miske, následne ich prilejeme k múke a pridáme aj aktívny kvások.

  • 4

    Spracujeme celistvé cesto, do ktorého po lyžiciach pridávame a zapracúvame zmäknuté maslo.

  • 5

    Keď minieme celé maslo, cesto premiestnime na pracovnú dosku a hnetieme, kým nebude hladké a elastické (10 minút i viac).

  • 6

    Potom cesto v tvare bochníka uložíme do misky, zakryjeme a necháme prvý krát kysnúť pri izbovej teplote 2 hodiny.

  • 7

    Potom z vykysnutého cesta vytlačíme vzduch, opäť ho sformujeme do bochníka, vrátime do misky, zakryjeme fóliou a uložíme cez noc do chladničky (aspoň 12 hodín).

  • 8

    Na druhý deň cesto rozdelíme na deväť rovnakých častí a každú vyparujeme na guľatý bochník.

  • 9

    Osem bochníkov poukladáme po obvode koláčovej formy (môžeme použiť aj tortovú formu 24 cm), ktorú sme zľahka vymastili maslom a vysypali múkou. Posledný bochník vložíme do stredu, zakryjeme a necháme podkysnúť ešte 90 až 120 minút.

  • 10

    Pred pečením briošky potrieme vajíčkom vyšľahaným s kvapkou mlieka a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 30 minút.

  • 11

    Upečený brioškový chlebík potrieme roztopeným maslom a necháme vychladnúť.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept