Cesto: v miske spolu premiešame múku, cukor a soľ.
Vidiecky čučoriedkový koláč
Tento mrežovník prevonia celý dom a zmizne skôr, ako stihne vychladnúť.
Ingrediencie
- 320 ghladká múka
- 1 PLpráškový cukor
- 1 štipkasoľ
- 200 gstudené maslo
- trochuľadová voda
- 500 gčučoriedky
- 1 ksmenší citrón
- 3 PLhladká múka
- 100 gkryštálový cukor
- 1 KLškorica
- 1 ksvajce na potretie
Postup
- 1
- 2
Studené maslo pokrájame na malé kocky a rýchlo zapracujeme do múky končekmi prstov. Vypracujeme mrveničku.
- 3
Postupne (po lyžiciach) prilievame studenú vodu a spracúvame cesto, kým sa nespojí do kompaktného, nelepivého bochníka.
- 4
Cesto rozdelíme na polovicu a obe časti vypracujeme do malých kruhov, ktoré zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na cca hodinu.
- 5
Jednu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu o cca tri centimetre väčšieho ako koláčová forma (20 cm). Navinieme ju na valček a rozvinieme do formy. Formu nemusíme mastiť, nakoľko cesto obsahuje dosť tuku.
- 6
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme do kruhy a pomocou radielka pokrájame na asi centimeter a pol hrubé pásiky.
- 7
Plnka: v miske spolu premiešame čučoriedky, šťavu a kôru z jedného citróna, cukor, múku a škoricu.
- 8
Zmes vysypeme na cesto vo forme, zarovnáme a na povrchu vytvoríme mriežku z pásikov cesta.
- 9
Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170°C na cca 50 minút až 60 minút.
- 10
Vidiecky čučoriedkový koláč chutí fantasticky samotný, ale ešte lepší bude s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo lyžicou čerstvo vyšľahanej smotany.