© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Vanilkové venčeky s višňami

Krásne nadýchané jemné venčeky s vanilkovou a bielkovou vrstvou, ktoré krásne doladia kyselkavé višne.

Vanilkové venčeky s višňamifotogalériaVanilkové venčeky s višňamiZdroj: iStockphoto
Príprava
60min
Úprava
25min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 4 ks
    vajce
  • 150 g
    hladká múka
  • 250 ml
    voda
  • 100 g
    maslo
  • 1 štipka
    soľ
  • 1 štipka
    kypriaci prášok do pečiva
Vanilkový krém:
  • 1 liter
    mlieko
  • 2 balíčky
    Zlatý klas
  • 4 ks
    čerstvý vaječný žĺtok
  • 180 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor´
  • 2 PL
    hladká múka
  • 1 ks
    vanilkový lusk
Pena:
  • 4 ks
    čerstvý vaječný bielok
  • 180 g
    kryštálový cukor
  • 1 PL
    citrónová šťava

Postup

  • 1

    Cesto: Do hrnca s hlbším dnom dáme vodu, pridáme maslo a štipku soli. Varíme, kým sa maslo nerozpustí. Stiaheneme teplotu a metličkou primiešavame hladkú múku.

  • 2

    Keď je múka vymiešaná, teplotu zvýšime a za stáleho miešania necháme utvoriť celistvú hmotu. Odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Potom po jednom zamiešavame vajíčka a na záver štipku kypriaceho prášku.

  • 3

    Hotové cesto preložíme do cukrárskeho vrecka so širokou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie vytvárame kruhy s priemerom približne 5cm.

  • 4

    Hotové dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme 15 minút. Následne teplotu stihaneme na 190 stupňov a pečieme ešte 10 minút.

  • 5

    Upečené venčeky necháme vychladnúť a rozrežeme na polovicu.

  • 6

    Krém: Pripravíme si zatiaľ vanilkový krém. V hrnci vymiešame mlieko, žĺtky, cukor, Zlatý klas, múku, zrniečka z vanilkového lusku a uvaríme hustý puding. Necháme mierne vychladnúť.

  • 7

    Krém dáme do cukrárskeho vrecka a pomocou širokej špičky navrstvíme do venčekov. Dáme do chladu.

  • 8

    Pena: Nad parou začneme šľahať bielky a postupne do nich pridávame cukor. Na záver pridáme ešte citrónovú šťavu. Miešame, pokiaľ nám nevznikne tuhý sneh. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka a nanesieme na vanilkovú vrstvu.

  • 9

    Na každý venček uložíme 2-3 višne a venček uzavrieme vrchnou časťou. Posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept