© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Rýchle vanilkové rezy

Vanilkové rezy v tradičnom francúzskom recepte vyžadujú prípravu domáceho lístkového cesta v troch plátoch s lahodnou plnkou medzi jednotlivými vrstvami. My si to dnes trochu uľahčíme a použijeme len dva pláty kupovaného lístkového cesta. Stále však pripravíme delikátne rezy za zlomok času.

Rýchle vanilkové rezyfotogalériaRýchle vanilkové rezyZdroj: iStockphoto
Príprava
20min
Úprava
25min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Plnka / krém:
  • 500 ml
    plnotučné mlieko
  • 1 ks
    vanilkový struk
  • 6 ks
    žĺtok
  • 130 g
    jemný kryštálový cukor (krupicový)
  • 40 g
    hladká múka
  • 30 g
    kukuričný škrob
  • 1 KL
    rum al. likér
Ešte potrebujeme:
  • 1 balíček
    chladené lístkové cesto
  • trochu
    práškový cukor na posypanie

Postup

  • 1

    Plnka: do rajnice nalejeme mlieko. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme na polovicu, hrotom noža stiahneme zrniečka z oboch polovíc struku a spolu so strukom ich vložíme do mlieka.

    Ak nemáme poruke vanilkový struk, môžeme ho nahradiť vanilkovou pastou, extraktom, esenciou alebo tiež vanilkovým cukrom. Bohužiaľ, ani jedna z týchto prísad sa však nevyrovná čerstvo otvorenému struku. Vanilkovú vôňu i chuť dodajú, avšak nie v takej intenzite.

  • 2

    Mlieko zahrievame na strednom plameni s občasným premiešaním. Iba zahrievame do horúca, nemalo by sa variť.

  • 3

    Medzitým vo väčšej miske metličkou vyšľaháme žĺtky (bielky si odložíme na iné pečenie napríklad na Pavlovu tortu al. snehové pusinky) s cukrom do bledej peny. Žĺtkovú zmes následne zahustíme premiešaním s preosiatou múkou a škrobom.

  • 4

    Potom do žĺtkovej zmesi cez sitko nalejeme naberačku horúceho mlieka, premiešame metličkou, následne prilejeme zhruba polovicu horúceho mlieka (cez sitko), opäť premiešame a nakoniec zapracujeme aj zvyšok mlieka.

  • 5

    Zmes prelejeme do rajnice a na strednom plameni za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Krém zhustne ešte pred varom, pokračujeme v miešaní, a keď uvidíme prvú bublinu (bod varu) miešame ešte minútku či dve a odstavíme.

  • 6

    Krém navrstvíme do misky, preložíme fóliou (fólia sa musí dotýkať povrchu krému, aby sa nám nevytvorila koža) a necháme vychladnúť v chladničke. Na urýchlenie chladenia môžeme krém rozotrieť na menší plech, zakryť fóliou, vložiť do mrazničky na 10 minút a potom do chladničky, kým si upečieme korpusy.

  • 7

    Korpusy: rúru rozohrejeme na 200°C.

  • 8

    Plát lístkového cesta rozrežeme na polovicu, obe časti položíme na opačne otočený plech, ktorého povrch sme vystlali papierom na pečenie, obe husto poprepichujeme vidličkou, preložíme ďalším papierom na pečenie a zaťažíme iným plechom. Tento spôsob prípravy zabezpečí, že sa pláty pri pečení nenafúknu a ostanú krásne tenké.  

  • 9

    Takto pečieme v rúre vyhriatej na 200°C zhruba 15 minút. Necháme vychladnúť.

  • 10

    Medzitým si vychladený krém ešte raz vyšľaháme metličkou a pre extra chuť môžeme pridať kvapku rumu či orechového likéru.

  • 11

    Jeden z korpusov potrieme krémom, zarovnáme, preložíme druhým plátom a jemne zatlačíme. Takto môžeme dezert uložiť do chladu, alebo ho môžeme servírovať hneď. Stačí ostrým nožom na chlieb odrezať nerovné okraje (deti alebo drahá polovička sa one určite postarajú), vanilkové rezy pokrájať na štvorce a husto posypať preosiatym práškovým cukrom.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept