© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Citrónová torta (Torta de Limão)

Vynikajúci a osviežujúci dezert z krehkého cesta, citrónového krému a talianskeho bielkového snehu.

Citrónová torta (Torta de Limão)fotogalériaCitrónová torta (Torta de Limão)Zdroj: iStockphoto
Príprava
60min
Úprava
30min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Korpus:
  • 300 g
    hladká múka
  • 60 g
    práškový cukor
  • 225 g
    studené maslo
  • 60 ml
    ľadová voda
Citrónová plnka:
  • 150 ml
    citrónová šťava + kôra (z 2 citrónov)
  • 220 g
    práškový cukor
  • 7 ks
    žĺtok
  • 400 ml
    voda
  • 50 g
    jemný škrob
  • 60 g
    maslo
Taliansky sneh :
  • 2 ks
    bielky
  • 1 štipka
    soľ al. vínny kameň
  • 180 g
    kryštálový cukor
  • 40 ml
    voda

Postup

  • 1

    Korpus: preosiatu múku premiešame s práškovým cukrom, pridáme na kocky pokrájané studené maslo a končekmi prstov vypracujeme hrubšiu mrveničku, ktorú spojíme do celistvého (stále však drobivého) cesta postupným prilievaním ľadovej vody.

  • 2

    Z cesta vytvarujeme štvorcovú placku a uložíme ju do chladu na aspoň hodinu.

  • 3

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta kruh dostatočne veľký, aby pokryl dno o boky našej koláčovej formy a cesto pomocou navinutia na valček prenesieme do formy. Cesto opatrne utlačíme na dno i boky formy a prevísajúce kraje odrežeme. Kým si pripravíme plnku, korpus vložíme do mrazničky.

  • 4

    Plnka: práškový cukor rozmixujeme (alebo aspoň premiešame) spolu postrúhanou citrónovou kôrou a zmes presypeme do rajnice.

  • 5

    K cukru cez husté sitko necháme pretiecť žĺtky, prilejeme vodu, citrónovú šťavu, prisypeme škrob, všetko spolu premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Keď krém začne hustnúť, plameň vypneme a primieša k nemu na kocky pokrájané maslo. Krém premiestnime do misky, prekryjeme fóliu a necháme úplne vychladnúť.

  • 6

    Korpus poprepichujeme vidličkou, zaťažíme fazuľou alebo ryžou, ktorú sme vysypali na papier na pečieme a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 10 minút. Potom záťaž aj s papierom odložíme, korpus potrieme rozšľahaným vajíčkom a dopečieme ho pri rovnakej teplote ešte zhruba 15 minút.

  • 7

    Citrónový krém premiešame, navrstvíme na korpus a zarovnáme. Povrch prekryjeme fóliou a tortu uložíme do chladničky na aspoň 4 hodiny.

  • 8

    Taliansky sneh: bielky so štipkou soli vyšľaháme na jemný sneh. V rajnici spolu zahrejeme cukor a vodu na teplotu 118°C.

    Náš tip

    Ak nemáme kuchynský teplomer, môžeme urobiť jednoduchý test: lyžičkou kvapneme trochu vriaceho sirupu do studenej vody v miske a medzi prstami skúsime zo sirupu vytvarovať mäkkú guličku. Ak sa nám to podarí, má tú správnu teplotu.

  • 9

    Sneh začneme opäť šľahať a postupne doň prilievame horúci cukor a ďalej šľaháme zhruba 5 minút, kým nezískame lesklý, pružný sneh.

  • 10

    Taliansky sneh natrieme na povrch torty, špachtľou vytvoríme ozdobné špičky, plynovou pištoľou flambujeme sneh do ružova a môžeme podávať.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept