© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Tradičný maďarský koláč (Flódni)

Tento koláč z kuchyne našich južných susedov veľmi pripomína vianočný Štedrák.

Tradičný maďarský koláč (Flódni)fotogalériaTradičný maďarský koláč (Flódni)Zdroj: iStockphoto
Príprava
60min
Úprava
50min
Porcie
0
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 250 g
    hladká múka
  • 250 g
    polohrubá múka
  • 1 KL
    kypriaci prášok
  • 1 štipka
    soľ
  • 100 g
    práškový cukor
  • 250 g
    maslo
  • 3 ks
    žĺtok
  • 100 ml
    biele víno
Maková plnka:
  • 200 g
    mletý mak
  • 100 ml
    biele víno
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 50 g
    hrozienka
Orechová plnka:
  • 200 g
    mleté vlašské orechy
  • 100 ml
    biele víno
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 50 g
    hrozienka
Jablková plnka:
  • 800 g
    postrúhané jablká
  • 2 PL
    citrónová šťava
  • 2 PL
    med
  • 0.5 KL
    škorica
  • 0.25 KL
    muškátový oriešok
Ešte potrebujeme :
  • 200 g
    slivkový lekvár
  • 1 ks
    vajce na potretie

Postup

  • 1

    Cesto: Obe múky preosejeme do väčšej misky, následne preosejeme aj práškový cukor, pridáme soľ a prášok do pečiva. Sypké suroviny spolu premiešame.

  • 2

    Potom k múkam pridáme žĺtky, na kocky pokrájané studené maslo a všetko spolu spracujeme na sypkú mrveničku. Postupne prilievame víno a cesto vypracujeme do celistvého bochníka, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do chladu, kým si pripravíme plnky.

  • 3

    Maková plnka a orechová plnka: do dvoch menších hrncov dáme zahrievať víno (2x 100 ml) s cukrom (2x 100 g) a hrozienkami (2x 50 g).

  • 4

    Keď sa cukor roztopí a zmes takmer vrie, hrnce odstavíme, do jedného primiešame mletý mak a do druhého mleté orechy (môžeme pridať aj za hrsť hrubšie nasekaných). Plnky necháme úplne vychladnúť.

  • 5

    Jablková plnka: z postrúhaných jabĺk v dlaniach vytlačíme čo najviac šťavy, vložíme ich do misky, pridáme citrónovú šťavu, škoricu, muškátový oriešok a med. Všetko spolu premiešame.

  • 6

    Menší hlboký plech (25x25 cm) vystelieme papierom na pečenie (dno i boky). Cesto rozrežeme na štyri rovnaké časti. Z každej postupne vaľkáme štvorec o veľkosti plechu na pomúčenej doske.

  • 7

    Vyskladanie: na dno plechu uložíme prvý plát cesta, potrieme ho tretinou lekváru a na vrch rozotrieme orechovú plnku. Pokračujeme: cesto, lekvár, maková plnka a opäť cesto, lekvár, jablková plnka. Na vrch položíme posledný plát cesta, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom a dlhou vidlicou alebo špajľou koláč poprepichujeme až po spodnú vrstvu.

  • 8

    Vrstvený koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 50 až 60 minút.

  • 9

    Flódni necháme úplne vychladnúť a neskôr krájame na tenšie (tehličkové) rezy.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept