© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Svieža citrónová roláda

Vynikajúca, šťavnatá roláda prevoňaná citrónom.

Svieža citrónová roláda fotogalériaSvieža citrónová roláda Zdroj: iStockphoto
Príprava
30min
Úprava
10min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Korpus:
  • 5 ks
    vajce
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 1 ks
    veľký citrón (kôra)
  • 80 g
    hladká múka
  • 2 PL
    jemný škrob
  • trochu
    maslo na vymastenie papiera
  • trochu
    práškový cukor na poprášenie
Sirup:
  • 60 g
    kryštálový cukor
  • 60 ml
    voda
  • 0.5 ks
    citrón (šťava)
Plnka:
  • 200 g
    jemný tvaroh
  • 200 g
    Mascarpone
  • 200 ml
    smotana na šľahanie
  • 60 g
    práškový cukor

Postup

  • 1

    Korpus: Celé vajcia vyšľaháme a postupne (po tretinách) pridávame cukor a šľaháme, kým nezískame nadýchanú penu.

  • 2

    Do peny primiešame polovicu citrónovej kôry, preosejeme múku, škrob a zľahka zapracujeme.

  • 3

    Nadýchané cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme ešte vymastili maslom.

  • 4

    Piškótový korpus pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 12 minút.

  • 5

    Upečený korpus opatrne vyklopíme na čistú utierku poprášenú práškovým cukrom, opatrne stiahneme papier a spolu s utierkou zrolujeme po dlhšej strane do rolády, ktorú necháme zabalenú úplne vychladnúť.

  • 6

    Sirup: V rajnici spolu zahrejeme vodu a cukor. Keď sa cukor roztopí, sirup odstavíme, necháme vychladnúť a potom doň primiešame citrónovú šťavu.

  • 7

    Plnka: tvaroh, mascarpone, práškový cukor a zvyšok citrónovej kôry spolu vyšľaháme. Prilejeme smotanu a ďalej šľaháme do hladkého krému.

  • 8

    Korpus rozvinieme pokvapkáme citrónovým sirupom, natrieme krémom a zrolujeme do rolády, ktorú uložíme do chladničky na 2 hodiny.

  • 9

    Citrónovú roládu podávame posypanú práškovým cukrom a plátkami citróna na strane. 

Bon Appétit
Ohodnoťte recept