© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Orechové osie hniezda

Nadýchané osie hniezda so sladkou orechovou plnkou.

Orechové osie hniezdafotogalériaOrechové osie hniezdaZdroj: iStockphoto
Príprava
120min
Úprava
25min
Porcie
16
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Kysnuté cesto:
  • 270 ml
    vlažné mlieko
  • 0.5 kocky
    čerstvé droždie al. balíček sušené droždie (7 g)
  • 250 g
    polohrubá múka
  • 250 g
    hladká múka
  • 4 PL
    kryštálový cukor
  • 1 štipka
    soľ
  • 1 ks
    žĺtok
  • 50 g
    maslo
Orechová plnka:
  • 3 PL
    maslo
  • 120 ml
    mlieko
  • 4 PL
    trstinový cukor
  • 300 g
    mleté orechy
  • 1 KL
    škorica
Na potretie a posypanie :
mlieko, roztopené maslo, nasekané orechy (hrsť)

Postup

  • 1

    Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.

  • 2

    Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vareškou vypracujeme lepivé cesto.

  • 3

    Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.

  • 4

    Medzitým si pripravíme orechovú plnku: v rajnici spolu privedieme k varu mlieko, maslo a cukor. Prisypeme mleté orechy, škoricu a spolu chvíľku povaríme do hustej roztierateľnej hmoty.

  • 5

    Keď je cesto vykysnuté, premiestnime ho na pracovnú dosku, rozdelíme na dve rovnaké časti a z každej vyvaľkáme obdĺžnikový plát o hrúbke zhruba 5 až 10 milimetrov. Každý plát potrieme polovicou orechovej plnky, zrolujeme a vzniknuté rolády pokrájame na 16 (8 kúskov z každej) rovnako hrubých koliesok.

  • 6

    Osie hniezda poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme podkysnúť ešte asi 30 minút.

  • 7

    Orechové hniezda tesne pred pečením potrieme rozpustením maslom vymiešaným s trochou mlieka a posypeme nasekanými vlašskými orechmi.  

  • 8

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 25 minút

Bon Appétit
Ohodnoťte recept