© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Pomaly pečená bôčiková roláda (Porchetta)

Tradičná talianska pečienka z chrumkavého bôčika. 

Pomaly pečená bôčiková roláda (Porchetta)fotogalériaPomaly pečená bôčiková roláda (Porchetta)Zdroj: iStockphoto
Príprava
20min
Úprava
260min
Porcie
0
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 1 ks
    bravčový bok s kožou (v celku 2 až 3 kg)
  • 10 strúčikov
    cesnak
  • 2 KL
    soľ
  • 1 KL
    mleté čierne korenie
  • 10 lístky
    čerstvá šalvia
  • 1 vetvička
    čerstvý rozmarín
  • 1 PL
    čerstvý al. sušený tymian
  • 2 hrste
    vlašské al. píniové orechy
  • 1 ks
    pomaranč (kôra)

Postup

  • 1

    Základom receptu na túto roládu je celý kúsok bravčového boku (bez kosti) a s kožou. Taký v supermarkete pravdepodobne nezoženiete, takže odporúčame navštíviť najbližšie mäsiarstvo.

  • 2

    Plát bravčového boku najskôr skúšobne zrolujeme kožou von. Nožom si naznačíme, kde sa koža dostáva pri rolovaní do vnútra rolády a následne kožu po značku odrežeme. Nechceme totiž, aby koža bola vo vnútri rolády – neprepiekla by sa a ostala by gumová. Opäť zrolujeme a presvedčíme sa, že vo vnútri máme len mäso a kože je len na vrchu.

  • 3

    Teraz na mäso (do vnútra rolády) nanesieme pretlačený cesnak, soľ, korenie, bylinky, nasekané, na sucho opražené orechy a postrúhame kôru z pomaranča. Všetky suroviny rukami vtlačíme do mäsa.

  • 4

    Roládu opäť zrolujeme, kožu narežeme do šachovnice po celej ploche, previažeme povrázkom s ohľadom na veľkosť rolády na 3 až 5 miestach a takto ju uložíme do chladničky na aspoň 12 hodín. Roládu v chlade ničím neprekrývame, chceme aby kož dobre preschla a bola po upečení krásne chrumkavá.

  • 5

    Na druhý deň položíme roládu na mriežku, ktorú sme umiestnili nad hlbší plech a pečieme v rúre vyhriatej na 130°C zhruba 4 hodiny (ak máme ihlicovú sondu teplota mäsa vo vnútri by mala dosiahnuť 70°C).

  • 6

    Potom teplotu zvýšime na 220°C a pečieme ešte asi 20 minút, aby bola koža krásne zlatohnedá chrumkavá.

  • 7

    Porchettu priečne krájame na hrubšie plátky. Podávame s nakladanou zeleninou, čerstvým chlebom alebo zemiakmi, ktoré sa piekli v tuku uvoľnenom z bôčiku.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept