© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Super jednoduchý jahodový koláč (galetka)

Tento voňavý koláčik krásne nerovnomerných tvarov si zamilujete. Čerstvé jahody sa tu snúbia so škoricou a kardamonom.  

Super jednoduchý jahodový koláč (galetka)fotogalériaSuper jednoduchý jahodový koláč (galetka)Zdroj: iStockphoto
Príprava
60min
Úprava
35min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 160 g
    hladká múka
  • 1 štipka
    soľ
  • 1 PL
    práškový cukor
  • 100 g
    maslo
  • 1 KL
    ocot
  • trochu
    studená voda
Jahodová plnka:
  • 350 g
    čerstvé jahody
  • 1 PL
    trstinový cukor
  • 0.5 KL
    mletá škorica
  • 0.25 KL
    mletý kardamón
  • 1 KL
    vanilkový extrakt
  • 1 PL
    kukuričný škrob
Ešte potrebujeme:
vajíčko na potretie, cukor na posypanie

Postup

  • 1

    Cesto: múku, soľ a cukor premiešame v miske a pridáme na kocky pokrájané studené maslo. Všetko spracujeme končekmi prstov na jemnú mrveničku.

  • 2

    Okamžite pridáme ocot a postupne (po lyžiciach) prilievame studenú vodu, kým cesto pri stlačení medzi prstami nebude lepiť, ale zároveň ešte stále mrviť . Vtedy ho premiestnime na pracovnú dosku a rukami spracujeme celistvý bochník, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na cca 30 minút alebo mrazničky na zhruba 10 minút.

  • 3

    Medzitým si pripravíme plnku: umyté a osušené jahody pokrájame na tenké plátky a vložíme ich do misky, kde ich posypeme cukrom, škoricou, kardamonom a prilejeme vanilkový extrakt. Nakoniec pridáme škrob, všetko spolu premiešame a odložíme bokom.

  • 4

    Vychladené cesto položíme priamo na papier na pečenie, ktorý sme jemne pomúčili a pomúčeným valčekom ho vyvaľkáme na kruh s priemerom okolo 22 cm. Potom papier s cestom preložíme na plech.

  • 5

    Do stredu cesta navrstvíme marinované jahody a voľné okraje zahneme do vnútra, aby nám plnka nevytiekla. Nebojíme sa okraje prelomiť vždy napríklad v štvrtine či pätine kruhu. Na galetkách je krásna práve ich nerovnomernosť. Plech s koláčom uložíme do chladničky na zhruba 15 mínút.

  • 6

    Neskôr okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme trstinovým cukrom a jahodovú galetku pečieme v rúre vyhriatej na 200°C zhruba 30 až 35 minút.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept