© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Pampúšiky sv. Jozefa (Zeppole San Giuseppe)

Pampúšiky svätého Jozefa sa v Taliansku už tradične pripravujú 19. marca, kedy Taliani slávia Deň sv. Jozefa a Deň otcov. Nadýchané venčeky so žĺtkovým krémom sú jednoducho neodolateľné.

Pampúšiky sv. Jozefa (Zeppole San Giuseppe)fotogalériaPampúšiky sv. Jozefa (Zeppole San Giuseppe)Zdroj: iStockphoto
Príprava
30min
Úprava
30min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Žĺtkový krém:
  • 500 ml
    mlieko
  • 50 g
    kryštálový cukor
  • 2 PL
    hladká múka
  • 2 PL
    kukuričný škrob
  • 4 ks
    vaječné žĺtky
  • 1 KL
    citrónová kôra
  • 1 KL
    vanilkový extrakt
  • 100 ml
    smotana na šľahanie
Odpaľované cesto:
  • 250 ml
    voda
  • 50 g
    maslo
  • 130 g
    hladká múka
  • 1 štipka
    soľ
  • 4 ks
    vajce

Postup

  • 1

    Krém: v rajnici spolu vymiešame metličkou mlieko, žĺtky, múku, škrob, cukor a na miernom plameni, za stáleho miešania uvaríme hustý krém.

  • 2

    Do horúceho krému zamiešame čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru, vanilku, prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť a uložíme do chladničky na cca hodinku.

  • 3

    Pred plnením potom krém odľahčíme primiešaním vyšľahanej smotany.

  • 4

    Rúru rozohrejeme na 200°C.

  • 5

    Cesto: v hrnci privedieme k varu vodu, maslo a štipku soli.

  • 6

    Múku prisypeme naraz a miešame, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Keď sa začne na dne hrnca robiť biely povlak a cesto je v tvare gule, presunieme ho do misy a necháme vychladnúť, tak aby bolo na dotyk vlažné.

  • 7

    Potom po jednom do cesta zašľaháme celé vajcia.

  • 8

    Hotové cesto striekame cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou na plech vystlaný papierom na pečenie v podobe malých venčekov (asi 5 cm), ktoré pečieme pri 200°C zhruba 25 až 30 minút.

    V mnohých talianskych rodinách sa pampúšiky z odpaľovaného cesta vyprážajú v horúcom oleji. Ak sa rozhodneme ich vypražiť, jednotlivé venčeky odstrihneme spolu s papierom na pečenie a aj s papierom vhodíme do horúceho oleja. Papier sa oddelí (vytiahneme ho) a zeppole vysmážáme do chrumkava.

  • 9

    Vychladnuté venčeky prerežme na polovicu, naplníme krémom (natrieme alebo požijeme cukrárske vrecko), uzavrieme a navrch dáme tiež po lyžičke krému.

  • 10

    Tradične sa pampúšiky ešte zdobia čerešňami naloženými v alkohole, ale úplne postačia aj napríklad maliny alebo koktailové čerešne.

    Pampúšiky sv. Jozefa (Zeppole San Giuseppe)Pampúšiky sv. Jozefa (Zeppole San Giuseppe)Zdroj: iStockphoto
Bon Appétit
Ohodnoťte recept