© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Orechovo-medový koláč

Krehké cesto ukrýva plnku z orechov, medu a tmavého melasového cukru. Dokonalá pochúťka ku šálke kávy.

Orechovo-medový koláčfotogalériaOrechovo-medový koláčZdroj: iStockphoto
Príprava
55min
Úprava
35min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 300 g
    hladká múka
  • 150 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 0.5 KL
    soľ
  • 6 ks
    žĺtok
  • 180 g
    studené maslo
Plnka:
  • 200 g
    mleté vlašské orechy
  • 100 g
    nasekané mandle
  • 100 g
    tmavý muscovado cukor al. trstinový cukor
  • 50 g
    roztopené maslo
  • 3 PL
    med

Postup

  • 1

    Vo väčšej miske spolu vymiešame múku, cukor, vanilkový cukor a soľ.

  • 2

    Pridáme žĺtky a na kocky pokrájané studené maslo a rukou vypracujeme celistvé cesto, ktoré spracujeme do bochníka a uložíme na 30 minút do chladničky.

  • 3

    Z 2/3 cesta na pomúčenej doske vyvaľkáme kruh o niekoľko centimetrov väčší ako je priemer pripravenej koláčovej formy.

  • 4

    Cesto navinieme na valček a prenesieme na koláčovú formu (nemusí byť vymastená – cesto je dostatočne mastné). Cesto zľahka pritlačíme na dno a boky. Potom zrežeme cesto prevísajúce cez okraje.

  • 5

    Potom si pripravíme plnku: orechy (kúsky mandlí i mleté vlašské orechy) premiešame s cukrom. Pridáme roztopené maslo vymiešame s medom a lyžičkou vypracujeme voňavú orechovú mrveničku.

  • 6

    Mrveničku vysypeme do cestom vystlanej formy, zarovnáme.

  • 7

    Zo zvyšku cesta vyvaľkáme tenký kruh (opäť väčší) a prikryjeme ním koláč. Kraje vrchného kruhu orežeme.

  • 8

    Koláč pečieme vo rúre vyhriatej na 180°C 35 a ž 40 minút.

  • 9

    Orechový koláč necháme vychladnúť a zasnežíme práškovým cukrom.  

    Orechovo-medový koláčOrechovo-medový koláčZdroj: iStockphoto
Bon Appétit
Ohodnoťte recept