Do misky nasypeme naváženú múku, pridáme cukor, soľ, všetko spolu premiešame a v strede urobíme jamku.
Mrkvový trhací chlebík s orechmi a karamelom
Šťavnatý trhací koláč z bábovkovej formy, ktorý v sebe skrýva oveľa viac než len mrkvu.
Ingrediencie
- 150 mlvlažné mlieko
- 1 balíčeksušené droždie (al. ½ kocka čerstvé)
- 1 KLkryštálový cukor
- 300 gpolohrubá múka
- 1 PLkryštálový cukor
- 1 štipkasoľ
- 2 PLroztopené maslo
- 1 ksvajce
- 0.5 konzervykonzerva ananás (150 g)
- 1 ksmrkva (väčšia)
- 50 gtrstinový cukor
- 50 gvlašské orechy
- 2 PLhrozienka
- 1 KLškorica
- 100 gcukor
- 50 mlvoda
- 2 PLmaslo
- 50 mlsmotana na šľahanie
- trochumaslo na vymastenie formy
- trochupolohrubá múka na vysypanie formy
Postup
- 1
- 2
Do jamky nalejeme vlažné mlieko, pridáme droždie, cukor a necháme vzísť kvások.
- 3
K napučanému kvásku rozbijeme celé vajíčko a roztopené maslo rozlejme po múke. Potom rukou spracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť (45 minút).
- 4
Ananás scedíme a rozmixujeme v mixéri (alebo tyčovým mixérom) na menšie kúsky. Mrkvy postrúhame na jemnom strúhadle.
- 5
Ananás a mrkvu vložíme do väčšej misky. Pridáme cukor, nahrubo nasekané oriešky, hrozienka, škoricu a všetko spolu premiešame. Odložíme bokom a necháme marinovať.
- 6
Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
- 7
Keď je cesto vykysnuté, rúru rozohrejeme na 180°C.
- 8
Cesto prepracujeme na pracovnej doske. Vyvaľkáme ho na hrubý valček, ktorý pokrájame na asi 3 až 4 cm hrubé kolieska.
- 9
Tieto kolieska potom pridáme do misky s mrkvou zmesou a všetko spolu premiešame, aby sa jednoihlové guľky cesta obalili v pripravenej marináde.
- 10
Potom všetko navrstvíme do bábovkovej formy (spolu so šťavou, ktorá sa uvoľnila počas marinovania).
- 11
Sladký chlebík pečieme v rúre (180°C) asi 35 a ž 40 minút. Následne ho necháme vo forme vychladnúť asi 10 minút a opatrne ho vyklopíme na podnos.
- 12
Kým koláč chladne pripravíme si karamel z vody a cukru, ktoré spolu povaríme bez miešania, kým nedostaneme jantárovú farbu. Stiahneme z plameňa a primiešame smotanu a maslo. Vrátime nad mierny oheň a vymiešame hladkú karamelovú omáčku.
- 13Mrkvový trhací chlebík s orechmi a karamelomZdroj: iStockphoto
Ešte teplý koláč polejeme karamelovou omáčkou.