© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Jahodový mrežovník

Jednoduché krehké cesto ukrýva čerstvé jahody s rozpájajúcim sa cukrom. Famózna záležitosť!

Jahodový mrežovníkfotogalériaJahodový mrežovníkZdroj: iStockphoto
Príprava
20min
Úprava
45min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Krehké cesto:
  • 300 g
    hladká múka
  • 3 PL
    práškový cukor
  • 1 štipka
    soľ
  • 200 g
    studené maslo
  • trochu
    ľadová voda  
Jahodová plnka:
  • 500 g
    čerstvé jahody
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 3 PL
    hladká múka
  • 2 PL
    maslo
Ešte potrebujeme:
  • 1 ks
    vajce na potretie
  • trochu
    kryštálový cukor

Postup

  • 1

    Múku navážime a spolu s práškovým cukrom a soľou preosejeme do misky.

  • 2

    Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a čo najrýchlejšie končekmi prstov spracujeme suroviny do mrveničky.

  • 3

    Potom po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a ďalej rukou spracúvame, až kým nedostaneme celistvý bochník cesta, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do mrazničky na cca 10 minút (kým si pripravíme plnku).

  • 4

    Na plnku pokrájame jahody na polovice a vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a múkou.

  • 5

    Cesto vyberieme z mrazničky, odrežeme približne tretinu a odložíme ju bokom.

  • 6

    Z väčšej časti vyvaľkáme na pomúčenej doske kruh , ktorý bude presahovať priemer našej formy na koláč aspoň o 5 cm. Cesto navinieme na valček a rozrolujeme do koláčovej formy (netreba ju vymastiť), prečnievajúce kraje zrežeme a do formy navrstvíme jahodovú plnku a na vrch položíme kúsky masla.

  • 7

    Potom si zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, ktorý rozrežeme na tenké pásiky a na povrchu koláča utvoríme mriežku. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.

  • 8

    Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170°C približne 45 až 50 minút.  

Bon Appétit
Ohodnoťte recept