© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Kakaová tarta s čokoládovým karamelom a malinami

Dokonalý dezert, ktorý spája rafinovanosť čokolády a sviežosť čerstvých malín.

Kakaová tarta s čokoládovým karamelom a malinamifotogalériaKakaová tarta s čokoládovým karamelom a malinamiZdroj: iStockphoto
Príprava
60min
Úprava
25min
Porcie
0
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 200 g
    hladká múka
  • 2 PL
    práškový cukor
  • 2 PL
    kakao
  • 0.5 KL
    soľ
  • 150 g
    studené maslo
  • 4 PL
    studená voda
Čokoládový karamel:
  • 170 g
    kryštálový cukor
  • 50 ml
    voda
  • 2 PL
    maslo
  • 100 ml
    smotana na šľahanie
  • 150 g
    čokoláda
  • 1 štipka
    soľ
Ešte potrebujeme:
  • 200 g
    čerstvé maliny

Postup

  • 1

    Cesto: V miske vymiešame múku s kakaom, cukrom a soľou. Pridáme kocky studeného masla a končekmi prstov spracujeme jemnú mrveničku.

  • 2

    Potom postupne (po lyžiciach) pridávame studenú vodu a rukou spracúvame cesto, kým sa nevytvorí kompaktný bochník. Ten zabalíme do fólie a uložíme do chladu na 30 minút.

  • 3

    Čoko karamel: Medzitým si do rajnice nalejeme vodu, prisypeme cukor a bez miešania necháme zovrieť na strednom plameni. Rajnicu sem-tam potrasieme a varíme, až kým cukrový sirup nezíska krásnu jantárovú farbu.

  • 4

    Karamel stiahneme z plameňa, pridáme maslo, smotanu a všetko spolu vymiešame. Do rajnice prisypeme nasekané kúsky čokolády, štipku soli, necháme 3 minútky postáť, a nakoniec rozmiešame roztopenú čokoládu do krémovej dokonalosti. Necháme chladnúť pri izbovej teplote. 

  • 5

    Cesto vyvaľkáme na kruh o niečo väčší, ako je naša koláčová forma. Pomocou valčeka ho prenesieme nad formu, utlačíme dno i boky a prebytočné cesto po okrajoch zrežeme. Pozn.: v našom prípade sme vyvaľkali obdĺžnik.

  • 6

    Cesto poprepichujeme vidličkou, prekryjeme papierom na pečenie, zaťažíme ryžou alebo sušenými fazuľkami a upečieme pri teplote 170 stupňov približne 15 minút. Potom odoberieme papier so závažím a pečieme pri rovnakej teplote ešte asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

  • 7

    Neskôr na cesto navrstvíme čokoládový karamel a dôkladne ho zarovnáme po celom povrchu. Na vrch koláča poukladáme maliny a uložíme ho do chladničky na aspoň 1 hodinu, aby stuhol.

  • 8

    Pred servírovaním tartu poprášime práškovým cukrom.

    Kakaová tarta s čokoládovým karamelom a malinamiKakaová tarta s čokoládovým karamelom a malinamiZdroj: iStockphoto
Bon Appétit
Ohodnoťte recept