© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Jahodový koláč so srdiečkami z krehkého cesta

Milujeme ovocné koláče z krehkého cesta. A tento je dokonca aj s maličkými srdiečkami.  

Jahodový koláč so srdiečkami z krehkého cestafotogalériaJahodový koláč so srdiečkami z krehkého cestaZdroj: iStockphoto
Príprava
30min
Úprava
50min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Krehké cesto:
  • 300 g
    hladká múka
  • 3 PL
    práškový cukor
  • 1 štipka
    soľ
  • 200 g
    studené maslo
  • trochu
    ľadová voda  
Jahodová plnka:
  • 300 g
    mrazené jahody
  • 50 ml
    voda
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 0.5 balíčka
    Zlatý klas
Ešte potrebujeme:
  • 1 ks
    vajce na potretie
  • trochu
    kryštálový cukor

Postup

  • 1

    Múku na vážime a spolu s práškovým cukrom a soľou preosejeme do misky.

  • 2

    Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a čo najrýchlejšie končekmi prstov spracujeme suroviny do mrveničky.

  • 3

    Potom po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a ďalej rukou spracúvame, až kým nedostaneme celistvý bochník cesta, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do mrazničky na cca 10 minút (kým si pripravíme plnku).

  • 4

    V rajnici rozpustíme kryštálový a vanilkový cukor v troške vody a pridáme mrazené jahody.

  • 5

    Všetko spolu privedieme k varu, a keď jahody pustia šťavu, odoberieme asi deci sirupu, v ktorom metličkou vymiešame zlatý klas. Pudingový sirup primiešame naspať do rajnice a odstavíme.

  • 6

    Cesto vyberieme z mrazničky, odrežeme približne tretinu a odložíme ju bokom.

  • 7

    Z väčšej časti vyvaľkáme na pomúčenej doske kruh , ktorý bude presahovať priemer našej formy na koláč aspoň o 5 cm. Cesto navinieme na valček a rozrolujeme do koláčovej formy (netreba ju vymastiť), prečnievajúce kraje zrežeme a do formy navrstvíme jahodovú plnku.

  • 8

    Potom si zo zvyšného cesta vyvaľkáme hrubší plát a vykrajovačkami vykrajujeme malé srdiečka. Tie poukladáme na vrch koláčika, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.

  • 9

    Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170°C približne 45 až 50 minút.  

    Jahodový koláč so srdiečkami z krehkého cestaJahodový koláč so srdiečkami z krehkého cestaZdroj: iStockphoto
Bon Appétit
Ohodnoťte recept