© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Jahodové rezy

Nadýchané piškótové cesto naplnené ľahučkým šľahačkovým krémom - s voňavou korunkou zo sladučkých jahôd... 

Jahodové rezyfotogalériaJahodové rezyZdroj: iStockphoto
Príprava
80min
Úprava
20min
Porcie
20
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 6 ks
    vaječný bielok
  • 1 ČL
    citrónová šťava
  • 180 g
    kryštálový cukor
  • 3 ks
    vaječný žĺtok
  • 150 ml
    mlieko
  • 1.5 ČL
    vanilkový extrakt
  • 70 g
    roztopené a vychladnuté maslo
  • 180 g
    hladká múka
  • 1.5 ČL
    prášok do pečiva
  • 1.5 ČL
    citrónová kôra
  • 1 štipka
    soľ
Krém:
  • 650 ml
    smotana na šľahanie
  • 250 g
    Mascarpone
  • 1.5 ČL
    vanilkový extrakt
  • 4.5 PL
    práškový cukor
Jahody a želatína:
  • 700 g
    čerstvé jahody
  • 60 ml
    jahodový sirup
  • 200 ml
    voda
  • 0.5 balíčka
    Zlatý klas

Postup

  • 1

    Rúru si vyhrejeme na 180 °C a 2 plechy si vystelieme papierom na pečenie.

  • 2

    Cesto: Do misky si dáme vaječné bielky s citrónovou šťavou a vyšľaháme na tuhý sneh. Počas šľahania po častiach pridávame cukor. 

  • 3

    V druhej miske si najskôr prešľaháme samotné žĺtky. Potom primiešame vanilkový extrakt, mlieko a roztopené a vychladnuté maslo. 

  • 4

    Nakoniec pridáme preosiatu hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva, citónovú kôru a soľ. Všetko spolu dobre premiešame. 

  • 5

    Do žĺtkového cesta zľahka primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

  • 6

    Pripravené cesto rozdelíme na dva plechy a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 až 20 minút.

    Náš tip

    Či je cesto už upečené zistíme tak, že do neho zapichneme spajdľu. Ak ju vytiahneme čistú - cesto je upečené. Ak sa na špajdľu cesto nalepí - necháme ešte dopiecť. 

  • 7

    Upečené pláty cesta necháme vychladnúť.

  • 8

    Plnka: Mascarpone si vymiešame s vanilkovým extraktom a cukrom. Smotanu si vyšľaháme a zľahka zamiešame do mascarpone. 

  • 9

    Jahody: Jahody si umyjeme, osušíme, odstopkujeme a pokrájame na väčšie kocky. 

  • 10

    Jahodová želatína: Z jahodového sirupu, vody a zlatého klasu si pripravíme želatinu. V menšom hrnci si zmiešame vodu so sirupom a necháme zovrieť. Potom primiešame zlatý klas rozmiešaný v troške vody. Za stáleho miešania povaríme pár minút. Varíme, kým nie je želatina priesvitná. Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  • 11

    Na jeden plát cesta nenesieme cca 3/4 krému (môžeme ešte pokvapkať jahodovým sirupom) a prikryjeme druhým plátom cesta. Naň natrieme zvyšok krému a posypeme ho jahodami. Nakoniec polejeme želatínou a necháme stuhnúť. 

  • 12

    Stuhnutý koláčik narežeme na kocky alebo obdĺžniky a môžeme podávať.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept