© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Šťavnatý čerešňový perník

Spojenie sladkých a šťavnatých čerešní s klasickým perníkovým cestom je presne také famózne, ako si ho práve teraz predstavujete.

Čerešňový perník fotogalériaČerešňový perník Zdroj: iStockphoto
Príprava
20min
Úprava
30min
Porcie
20
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Čerešňový sirup:
  • 500 g
    zrelé čerešne
  • 6 PL
    kryštálový cukor
  • 1 ks
    pomaranč
  • 100 ml
    voda
  • 2 PL
    amaretto alebo rum
Cesto :
  • 400 g
    polohrubá múka
  • 200 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    kypriaci prášok do perníka
  • 1 KL
    sóda bikarbóna
  • 3 PL
    kakao
  • 1 PL
    perníkové korenie
  • 500 ml
    mlieko
  • 2 ks
    vajce
  • 200 ml
    olej

Postup

  • 1

    Najskôr si uvaríme čerešňový sirup: čerešne umyjeme, odkôstkujeme a vložíme do hrnca.

  • 2

    Pridáme cukor, pomarančovú kôru (2 tenké šupky), šťavu z celého pomaranča a vodu. Všetko spolu privedieme k varu a povaríme asi 5 minút.

  • 3

    Potom šťavu scedíme, primiešame amaretto a odložíme bokom, vychladnúť.

  • 4

    Z povarených čerešní odoberieme kúsky pomarančovej kôry a tiež ich necháme vychladnúť.

  • 5

    Na cesto si do väčšej misy navážime suché suroviny: múku, práškový cukor, kypriaci prášok do perníka, jedlú sódu, kakao a perníkové korenie.  

  • 6

    Potom prilejeme mlieko, olej a pridáme celé vajíčka. Všetko spolu dobre vymiešame a nakoniec pridáme aj polovicu scedených čerešní.

  • 7

    Pečieme na papierom vystlanom hlbšom plechu pri 200°C zhruba 20 až 25 minút, alebo kým do stredu zapichnutá špajľa nevyjde čistá.

  • 8

    Ešte horúci koláčik rovnomerne zalejeme vlažným sirupom a na vrch rozložíme zvyšné povarené čerešne.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept