Vo väčšej miske si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do penista.
Šťavnatá jahodová bábovka
Vláčna, krásna a delikátna bábovka je ako stvorená na sviatočný stôl a oslavu jari.
Ingrediencie
- 200 gzmäknuté maslo
- 150 gpráškový cukor
- 3 ksvajce
- 1 PLcitrónová šťava
- 1 PLcitrónová kôra
- 1 téglikkyslá smotana
- 300 ghladká múka
- 1 KLjedlá sóda
- 300 gčerstvé jahody
- 100 gnátierkové maslo
- 5 PLpráškový cukor
- 3 ksjahody
Postup
- 1
- 2
Potom pridáme celé vajíčka a opäť dobre vyšľaháme.
- 3
Následne do cesta zamiešame kyslú smotanu, citrónovú šťavu a kôru.
- 4
Pridáme preosiatu múku, ktorú sme premiešali s jedlou sódou.
- 5
A nakoniec jemne zamiešame umyté a na kocky pokrájané jahody.
- 6
Jahodové cesto navrstvíme do maslom vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy.
- 7
Rúru rozohrejeme na 170°C a bábovku pečieme zhruba 50 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- 8
Medzitým si pripravíme polevu: 3 jahody pokrájame na kocky, zasypeme 1 PL cukru a keď pustia šťavu popučíme ich vidličkou a šťavu scedíme cez sitko. Nátierkové maslo vyšľaháme s cukrom a primiešame toľko jahodovej šťavy, aby sme dostali nami požadovaný odtieň ružovej.
- 9
Bábovku vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť zhruba 30 minút. Potom ju obrátime a vyklopíme na servírovací tanier.
- 10
Do rýh na vrchu bábovky nanesieme polevu a dozdobíme ju cukrovými vajíčkami a kvietkami.