© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Plnený makový koláč

Jednoduchý sendvičový koláč z krehkého cesta, tentokrát plnený hrubou vrstvou makovej plnky. Prosto delikátny!

Plnený makový koláčfotogalériaPlnený makový koláčZdroj: iStockphoto
Príprava
70min
Úprava
25min
Porcie
30
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Maková plnka:
  • 200 g
    mletý mak
  • 150 g
    hladká múka
  • 100 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 0.5 balíčka
    kypriaci prášok
  • 1 ks
    citrón (kôra)
  • 200 ml
    plnotučné mlieko
  • 100 g
    rozpustené maslo
  • 2 ks
    bielok
Cesto:
  • 300 g
    polohrubá múka
  • 4 PL
    práškový cukor
  • 0.5 balíčka
    kypriaci prášok
  • 1 štipka
    soľ
  • 150 g
    maslo
  • 2 ks
    žĺtok

Postup

  • 1

    Na pracovnú dosku nasypeme polohrubú múku, pridáme cukor, kypriaci prášok a soľ.

  • 2

    V strede sypkých surovín urobíme jamku a do nej pridáme žĺtky (bielky odložíme na sneh do plnky) a na kocky nakrájané studené maslo.

  • 3

    Rukami vypracujeme nelepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme asi na hodinku do chladničky.

  • 4

    Medzitým si pripravíme plnku, tak že v miske zmiešame sypké suroviny: mak, múku, cukor a kypriaci prášok.

  • 5

    Potom do nich zapracujeme rozpustené maslo, mlieko a citrónovú kôru. Nakoniec opatrne zamiešame aj tuhý sneh z bielkov.

  • 6

    Cesto rozdelíme na dve polovice a z jednej vyvaľkáme tenký plát (asi 3mm hrubý), ktorý položíme na plech (40x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Navrstvíme plnku a zakryjeme druhým plátom vyvaľkaného cesta.

  • 7

    Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C asi 20  až 25 minút.

  • 8

    Vychladnutý koláčik posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept