© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Nepečená mozaiková torta

Táto kráska zapôsobí prekrásnou štruktúrou v reze, chutí božsky a pripravíte ju úplne jednoducho - bez pečenia.

Nepečená mozaiková tortafotogalériaNepečená mozaiková tortaZdroj: iStockphoto
Príprava
30min
Úprava
0min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 800 g
    maslové sušienky
  • 100 g
    vlašské orechy
  • 200 g
    kryštálový cukor
  • 60 g
    kakao
  • 250 ml
    voda
  • 150 g
    maslo
  • 1 KL
    vanilkový extrakt
  • 100 ml
    smotana na šľahanie
  • 100 g
    tmavá čokoláda

Postup

  • 1

    Sušienky ručne nalámeme na malé kúsky do väčšej misky.

  • 2

    Oriešky nasekáme na menšie kúsky a opražíme na suchej panvici zhruba 3 minútky.

  • 3

    Opražené orechy pridáme do misky k nalámaným sušienkam.

  • 4

    V malej rajnici zmiešame cukor, kakao a postupne prilievame vodu. Metličkou vypracujeme kakaový sirup.

  • 5

    Do kakaovej hmoty pridáme maslo a všetko spolu začneme ohrievať na miernom plameni. Privedieme k varu a za stáleho miešania varíme zhruba 8 minút. Objem by sa mal zredukovať približne o polovicu.

  • 6

    Kakaový sirup odstavíme z plameňa, necháme vychladnúť zhruba 10 minút a následne doň zamiešame vanilkový extrakt.

  • 7

    Ešte teplým sirupom potom prelejeme sušienky a oriešky. Všetko spolu jemne premiešame.

  • 8

    Zmes navrstvíme do tortovej formy (priemer 24 cm), utlačíme a zarovnáme.

  • 9

    Tortu uložíme do chladničky na cca 1 hodinu.

  • 10

    Pripravíme si čokoládovú polevu: v rajnici zahrejeme smotanu a tesne pred tým, ako sa začne variť ju odstavíme a primiešame do nej nasekanú čokoládu.

  • 11

    Vzniknutú polevu rozotrieme na povrch torty a formu vrátime do chladničky. Spolu necháme zatuhnúť ideálne cez noc, minimálne však tri hodiny.

  • 12

    Zatuhnutú tortu orežeme po obvode formy ostrým nožom a uvoľníme obruč.

  • 13

    Na honosnosti jej dodá záverečný posyp nasekanými orieškami.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept