© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Ružičkový kel zapečený v syrovej omáčke

Delikátna večera z ružičkového kelu, slaninky a syrového bešamelu.

Ružičkový kel pečený v syrovej omáčkefotogalériaRužičkový kel pečený v syrovej omáčkeZdroj: iStockphoto
Príprava
15min
Úprava
25min
Porcie
4
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 500 g
    ružičkový kel
  • 100 g
    oravská slanina
  • 1 PL
    olej
  • 2 PL
    maslo
  • 2 PL
    hladká múka
  • 500 ml
    plnotučné mlieko
  • 200 g
    eidam
  •  
    soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok

Postup

  • 1

    Z hlavičiek kelu odrežeme spodné časti, odlúpime vrchné lístky a opláchneme ich pod vodou, aby sme ich zbavili prípadných nečistôt.

  • 2

    Hlavičky potom prepolíme nožom a nasypeme do vriacej vody. Povaríme asi 3 minútky a okamžite scedíme a prepláchneme susedenou vodou, aby sme zastavili varenie.

  • 3

    Hlávky nasypeme na dno zapekacej misky, ktorú sme vymastili maslom.

  • 4

    Slaninku pokrájame na kocky a upražíme ju na rozpálenej panvici a trochou oleja do chrumkava. Kúsky slaninky pridáme spolu k ružičkovému kelu do zapekacej misky.

  • 5

    V hlbšej rajnici zahrejeme maslo. Keď sa rozpustí primiešame múku. Keď sa maslo a múka spoja, prilejeme polovicu mlieka a metličkou dobre vymiešame, aby sme nemali hrudky. Prilejeme zvyšok mlieka, osolíme, okoreníme a pridáme štipku čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku. Povaríme asi minútku a stiahneme z plameňa. Nakoniec primiešame postrúhaný syr.

  • 6

    Hotovou syrovou omáčkou prelejeme kel a slaninku v miske a dáme piecť na do rúry vyhriatej na 180°C na cca 25 minút.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept