© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Pikantné tekvicové ňoky

Haluštičky z tekvice a parmezánu okorenené štipľavou papričkou.

Pikantné tekvicové ňoky fotogalériaPikantné tekvicové ňoky Zdroj: iStockphoto
Príprava
15min
Úprava
45min
Porcie
4
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 1 ks
    väčšia maslová tekvica
  • 300 g
    hladká múka
  • 2 hrste
    parmezán
  • 1 ks
    vajce
Pikantná zálievka:
  • 4 PL
    extra panenský olivový olej
  • 4 strúčiky
    cesnak
  • 1 ks
    čili paprička
  •  
    olej, soľ, korenie, parmezán na posypanie

Postup

  • 1

    Rúru rozohrejeme na 190 °C.

  • 2

    Maslovú tekvicu ošúpeme, prepolíme, vydlabeme a nakrájame na malé kocky. Tekvicu premiestnime na papierom na pečenie vystlaný plech. Osolíme, okoreníme a jemne  pokvapkáme olejom (cca 2PL). Rukami premiešame priamo na plechu a dáme do rúry na zhruba 30 minút.

  • 3

    Po upečení premiestnime tekvicu do misky, vidličkou ju roztlačíme na pyré a necháme vychladnúť. Pridáme parmezán, vajce a postupne zapracovávame múku (množstvo záleží od veľkosti tekvice). Keď sa nám cesto spojí do jedného tvaru, premiestnime ho na pomúčenú pracovnú dosku a ešte dobre premiesime.

  • 4

    Potom cesto rozdelíme na asi 5 rovnako veľkých častí. Z každej rukami vyvaľkáme valček a ten prekrojíme nožom na nočky (cca 3 cm dlhé). Každý ňok pritlačíme na povrchu vidličkou (pekná dekorácia) a dáme variť do osolenej vriacej vody, kým všetky nevyplávajú na povrch. 

  • 5

    Počas varenia si pripravíme pikantnú zálievku: dáme ohriať olivový olej a doň pridáme prelisovaný cesnak a nadrobno nasekanú čili papričku. Keď cesnak jemne zhnedne odstavíme panvicu z ohňa.

  • 6

    Ňoky scedíme, prelejeme zálievkou a podľa potreby ešte dosolíme. Podávame s troškou strúhaného parmezánu.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept