© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Pekanové košíčky s javorovým karamelom

Linecké cesto plnené javorovým karamelom a praženými pekanmi.

Pekanové košíčky s javorovým karamelomfotogalériaPekanové košíčky s javorovým karamelomZdroj: iStockphoto
Príprava
20min
Úprava
12min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 300 g
    hladká múka
  • 200 g
    maslo
  • 100 g
    práškový cukor
  • 4 ks
    žĺtok
  • 1 KL
    citrónová kôra
Plnka:
  • 2 dl
    voda
  • 200 g
    trstinový cukor
  • 100 g
    maslo
  • 3 PL
    javorový sirup
  • 2 KL
    vanilkový extrakt
  • 1 štipka
    soľ
  • 150 g
    pekanové orechy

Postup

  • 1

    Rúru rozohrejeme na 180 °C.

  • 2

    Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor a citrónovú kôru. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu.  

  • 3

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť formičiek. Cesto poukladáme do formičiek. Formičky nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne tukové, aby sa nelepilo). Dáme piecť, kým jemne nezhnednú – cca 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť.

  • 4

    Na karamel dáme variť vodu a cukor. Keď sa cukor rozpustí pridáme na kocky nakrájané maslo, javorový cukor, vanilkový extrakt a soľ.  Necháme na miernom ohni prebublať zhruba 5 minút a odstavíme. Na suchej panvici si opražíme celé pekanové orechy a primiešame ich do horúcej zmesi.

  • 5

    Košíčky naplníme karamelovou zmesou a necháme vychladnúť.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept