© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Vidiecky hruškový koláč

Sladučké hrušky pečené v tom najjemnejšom maslovom ceste. Kto by odolal?

Vidiecky hruškový koláčfotogalériaVidiecky hruškový koláčZdroj: iStockphoto
Príprava
30min
Úprava
45min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 1 kg
    hrušky
  • 2 PL
    citrónová šťava
  • 2 KL
    mletá škorica
  • 2 PL
    hladká múka
  • 80 g
    kryštálový cukor
Cesto:
  • 250 g
    maslo
  • 400 g
    hladká múka
  • 1 KL
    soľ
  • 3 PL
    cukor práškový
  •  
    ľadová voda  
Pred pečením:
  • 1 ks
    vajce
  • 2 KL
    kryštálový cukor

Postup

  • 1

    Studené maslo pokrájame na kocky a vložíme na 5 minút do mrazničky. 

  • 2

    Do vychladenej misky si nachystáme ľadovú vodu. Ideálne ak kocky ľadu zalejeme studenou vodou. 

  • 3

    Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a zakaždým rukami premiesime, kým sa nám cesto nespojí do jedeného celku. 

  • 4

    Cesto rozrežeme na dve polovice, každú zvlášť zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky. 

  • 5

    Rúru rozohrejme na 200 °C.

  • 6

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme prvú polovicu cesta na cca 30 centimetrový kruh a prenesieme ho do koláčovej formy (26 cm). Prečnievajúce kraje ohnite pod cesto po celom obvode formy. 

  • 7

    Hrušky nakrájame na kocky, premiešame s múkou, cukrom, škoricou a citrónovou šťavou a navrstvíme do cestom vystlanej formy. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme do kruhu, od stredu smerom  k okrajom urobíme zárezy. Plát prenesieme na formu a cesta na okrajoch dobre uzavrieme a vytvarujeme do úhľadných vlniek. 

  • 8

    Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 45 minút.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept