© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Kysnuté pirohy s bryndzovou plnkou

Vynikajúce pirohy z kysnutého cesta si môžete vychutnávať priamo z ruky. Navyše je len na vás či ich upečiete v rúre alebo vypražíte v horúcom oleji.

Kysnuté pirohy s bryndzovou plnkoufotogalériaKysnuté pirohy s bryndzovou plnkouZdroj: iStockPhoto.com
Príprava
0min
Úprava
0min
Porcie
0
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 240 ml
    vlažné mlieko
  • 1 balíček
    sušené droždie
  • 1 PL
    kryštálový cukor
  • 500 g
    hladká múka
  • 1 KL
    soľ
  • 1 ks
    vajce
  • 50 g
    zmäknuté maslo
Plnka:
  • 700 g
    zemiaky
  • 100 g
    maslo
  • 120 g
    bryndza
  • 2 ks
    jarná cibuľka

Postup

  • 1

    Cesto: do misky preosejeme múku, po stranách rozsypeme soľ, v strede urobíme jamku, v do ktorej nalejeme polovicu mlieka, pridáme cukor, rozsypeme dorždie, premiešame v jamke a necháme zakryté odpočívať asi 10 minút, kým droždie nezačne tvoriť bublinky.

  • 2

    Potom do stredu rozbijeme vajce, rukou začneme spracúvať cesto, do ktorého postupne zamiesime zmäknuté maslo a podľa potreby aj zvyšok teplého mlieka. Keď sa cesto spojí, presunieme ho na pomúčenú dosku, kde ho ďalej miesime, kým nebude hladké a elastické.

  • 3

    Cesto vrátime do misky, misku prekryjeme utierkou alebo fóliou a položíme na teplé miesto. Cesto necháme kysnúť zhruba hodinu.

  • 4

    Plnka: medzitým si očistíme zemiaky, pokrájame ich na menšie kocky a v osolenej vode ich uvaríme do mäkka.

  • 5

    Zemiaky scedíme, do hrnca pridáme kocky masla, zakryjeme pokrievkou a maslo necháme roztopiť. Potom zemiaky popučíme s maslom, pridáme bryndzu a zamiešame ju do zemiakovej kaše. Môžeme tiež pridať nasekané cibuľky a trochu vňate z jarných cibuliek.

  • 6

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 a 16 rovnakých častí. Pracujeme vždy len s jedným kúskom cesta, ostatné necháme prikryté utierkou. Cesto vyvaľkáme do kruhu, do stredu nanesieme plnku, kraje cesta zdvihneme smerom k sebe a prstami pritlačíme a uzavrieme po celom polkruhu. Hotové pirohy ukladáme na pomúčenú dosku a snažíme sa ich udržať zakryté utierkou.

  • 7

    Pečenie v rúre: pirohy poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 20 minút. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 190ºC 15 až 20 minút.

  • 8

    Vyprážanie: pirohy vyprážame v dostatočnom množstve ceho oleja zhruba 3 až 4 minútu na každej strane.

  • 9

    Ďalšie overené recepty na pirohy nájdete TU!

Bon Appétit
Ohodnoťte recept