© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Makové rolky poliate čokoládou

Jemné kysnuté cesto, plnka z mletého maku a salka a čokoládová korunka. Perfektná pochúťka pre deti i dospelých.

Makové rolky poliate čokoládou  fotogalériaMakové rolky poliate čokoládou Zdroj: iStockPhoto.com
Príprava
120min
Úprava
20min
Porcie
15
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 360 ml
    vlažné mlieko
  • 1 balíček
    sušené droždie (7g)
  • 50 g
    kryštálový cukor
  • 500 g
    hladká múka
  • 1 ks
    vajce
  • 50 g
    maslo
  • 1 štipka
    soľ
Plnka:
  • 250 g
    mletý mak
  • 250 g
    kondenzované mlieko sladené
Ešte potrebujeme:
  • 200 g
    čokoláda na varenie
  • 100 ml
    smotana na šľahanie

Postup

  • 1

    Cesto: v teplom mlieku rozmiešame sušené droždie, lyžicu cukru a lyžicu múky z už navážených surovín. Necháme zaktivovať kvások (10 minút).

  • 2

    V miske spolu premiešame zvyšok múky, cukru a soľ, v strede urobíme jamku do ktorej rozklepneme vajce, prilejeme kvások a roztopené (nie horúce) maslo.

  • 3

    Rukou alebo v mixéri vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 90 minút.

  • 4

    Plnka: v rajnici zahrejeme salko spolu mletým makom a spoločne prevárame na miernom plameni zhruba 10 minút, odstavíme a plnku necháme vychladnúť.

  • 5

    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnikový plát s hrúbkou zhruba 0,5 centimetra, po celej ploche roztrieme vychladnutú makovú plnku a po dlhšej strane obdĺžnika zrolujeme valček, ktorý pomúčenými rukami natiahneme, odrežeme kraje a rozrežeme ho na menšie roládky asi 5 centimetrov dlhé.

  • 6

    Rolky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Neskôr rolky pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 20 až 25 minút a necháme ich úplne vychladnúť.

  • 7

    Vychladnuté makové rolky ešte potrieme čokoládovou plevou, ktorú sme vymiešali s nasekanej čokolády a horúcej smotany.

    Makové rolky môžeme pripraviť aj bez čokoládovej polevy. Pred pečením ich stačí potrieť rozťahaným vajíčkom a po upečení posypať práškovým cukrom.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept