Pridať recept

Jahňacia polievka s krúpami

ingrediencie

1 PL
extra panenský olivový olej
350 g
jahňacie mäso
1 ks
cibuľa
2 ks
mrkva
250 g
vodnica
250 g
kvaka
100 g
krúpy
1,2 litre
jahňací alebo kurací vývar
2 KL
rozmarín
1 KL
tymian
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

Bylinkové koláčiky

250 g
polohrubá múka
1 PL
kypriaci prášok
50 g
maslo
3 PL
pažitka
1 PL
rozmarín
150 ml
plnotučné mlieko

postup

1.
Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a asi 5 minút na ňom za častého miešania opekáme pokrájané jahňacie mäso, kým pekne nezhnedne. Potom mäso vyberieme dierkovanou naberačkou a uložíme na tanier. Do oleja, ktorý zostal v hrnci, vložíme nadrobno pokrájanú cibuľu, vodnicu, kvaku a mrkvu pokrájanú na kocky. Za stáleho miešania zeleninu pražíme 2-3 minúty, kým nezačne mäknúť.
 
2.
Do panvice vrátime opečené mäso a vmiešame krúpy, vývar, rozmarín a tymian. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Necháme zovrieť, potom zmiernime oheň a pomaly varíme prikryté asi 50 minút.
3.
Medzitým si urobíme koláčiky. Rúru predhrejeme na 230°C a vymastíme plech na pečenie. Do väčšej misy dáme múku a kypraci prášok a končekmi prstov vmiešame maslo, aby sa vytvorila hmota pripomínajúca posýpku. Vmiešame petržlenovú vňať, pažítku aj rozmarín a v strede múky urobíme jamku, do ktorej nalejeme všetko mlieko, okrem 1 lyžice, ktorú si odložíme nabok. Suché prísady postupne vmiešame do mlieka, aby vzniklo jemné cesto.
4.
Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku. Trochou múky si poprášime ruky. Cesto miesime a spracujeme do hladkej gule. Potom ho stlačíme a rozvaľkáme na plát hrubý 2,5 cm s priemerom 13 cm.
5.
Placku prenesieme na vymastený plech a ostrým nožom ju pokrájame na 8 trojuholníkov, ktoré necháme na mieste. Pri krájaní nôž utierame vlhkou handričkou, aby sa naň cesto nelepilo. Pokrájané cesto potrieme odloženým mliekom a pečieme 10-15 minút, kým sa nenadvihne a na povrchu nie je zlatohnedé. Koláče dáme po upečení vychladnúť na drôtenú mriežku.
6.
Polievku ochutíme a naberieme do väčších misiek. Podávame s vychladnutými koláčikmi.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kvaka – zelenina našich starých mám. Prečo a ako ju zahrnúť do stravy?
Kvaka – zelenina našich starých mám. Prečo a ako ju zahrnúť do stravy?
Kvaka kedysi patrila k základným plodinám, ktoré babičky pestovali v záhradkách, skladovali a pripravovali ju...
Ako kontrolujete čerstvosť mäsa v obchode? Urobte tento test prstom!
Ako kontrolujete čerstvosť mäsa v obchode? Urobte tento test prstom!
Mnohí z nás sa vyhýbajú balenému mäsu a kupujú ho radšej na pultoch či v mäsiarstvach. Takto je to...
Vráťme ju späť na sviatočný stôl
Zabudnutá jahňacina. Vráťme ju späť na sviatočný stôl
Jahňacina kedysi patrila k našim tradičným a najčastejšie používaným mäsám. No potom sme ju začali trochu...
Tradičné suroviny v netradičných kombináciách. Skúste tento teplý šalát!
Nezvyčajná kombinácia chutí, ktorá pôsobí sviežo a je naozaj chutnou lahôdkou. Aj pre tých, ktorý toto...
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Ľudia potrebujú cholesterol na správne fungovanie. Nie je však až také ťažké prekročiť správnu hladinu,...
close up of carbohydrate food
Zemiaky, ryža, cestoviny alebo krúpy? Dietológ raz a navždy vyrieši vašu dilemu
Sú neodmysliteľným doplnkom polievok alebo druhého chodu, ale čo bude najlepšia voľba? Dietológ si vzal...