Pečená hovädzina na nedeľu
8
porcií
150
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1,5
kg
hovädzie mäso
4
KL
plnotučná horčica
450
ml
hovädzí vývar
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
Pečené lievance
50
g
hladká múka
1
ks
vajce
100
ml
plnotučné mlieko
2
KL
slnečnicový olej
Pečená zelenina
1,5
kg
zemiaky
700
g
paštrnák
700
g
mrkva
3
PL
slnečnicový olej
700
g
brokolica
postup
1.
Rúru predhrejeme na 180°C. Hovädzie mäso odvážime a vypočítame čas tepelnej úpravy (prepečená - 30 minút každých 450g + 30 minút 80°).
2.
Mäso položíme do pekáča s mriežkou s mastnejšou stranou nahor. Okoreníme ho a potrieme 3 lyžičkami horčice (môžeme ju vynechať). Mäso pečieme tak dlho, ako sme vypočítali, a priebežne ho polievame výpekom z dna pekáča.
3.
Medzitým si pripravíme pečené lievance. V miske zmiešame múku so štipkou soli. Uprostred urobíme jamku a vlejeme do nej rozšľahané vajce. Pridáme trochu mlieka a postupne zašľaháme múku. Pomaly vmiešame zvyšné mlieko a 4 lyžice vody, kým všetká múka nie je zašľahaná a nevznikne hladké cesto. Odložíme ho nabok.
4.
Teraz si pripravíme zeleninu. Zemiaky pokrájané na kúsky dáme do veľkého kastróla s vriacou vodou a varíme 5 minút. Potom ich dôkladne scedíme, vrátime do kastróla, prikryjeme a kastrólom energicky potrasieme, aby povrch zemiakov zhrubol (vďaka tomu budú chrumkavejšie).
5.
Do ďalšieho kastróla s vriacou vodou dáme pozdĺžne rozkrojený paštrnák a mrkvu, povaríme 3 minúty a potom scedíme.
6.
Asi hodinu pred koncom pečenia mäsa nalejeme do jedného pekáča s nelepivým povrchom 2 lyžice olaja a do ďalšieho pekáča s nelepivým povrchom zvyšnú lyžicu oleja. Oba zohrejeme na strednom ohni, do prvého pekáča dáme zemiaky a do druhé paštrnák s mrkvou. Zeleninu poriadne obalíme v oleji a potom oba pekáče rýchlo vsunieme do rúry. Zeleninu aj zemiaky po 30 minútach obrátime, aby boli rovnomerne prepečené a zlatisté zo všetkých strán.
7.
Keď je mäso upečené, vyberieme ho z rúry a teplotu zvýšime na 220°C. Mäso preložíme na ohriaty tanier, prikryjeme alobalom a udržiavame teplé. Olejom vymastíme plech na 12 kusov lievancov a dáme ho na 2-3 minúty rozohriať do hornej časti rúry. (Pekáč so zemiakmi presunieme do spodnej časti rúry.) Potom ešte raz premiešame cesto, nalejeme ho na plech a pečieme 15 minút, alebo kým sa lievance nanafúknu a nie sú upečené do zlatista.
8.
Medzitým varíme brokolicu v pare 10 minút alebo domäkka. Pripravíme si šťavu z mäsa: vezmeme pekáč, v ktorom sa pieklo, a opatrne z neho vylejeme všetok vypečený tuk tak, aby zvýšila len čistá šťava. Pekáč postavíme na oheň a prilejeme vývar. Za častého miešania necháme zovrieť, z dna a z bokov pekáča zoškriabeme všetky zvyšky a povaríme, aby šťava trochu zhustla. Podľa chuti posolíme a vmiešame horčicu, ak ju chceme použiť.
9.
Pečené mäso presunieme na ohriaty tanier a nakrájame ho na plátky. Na ďalšom taniere podávame pečenú zeleninu a zemiaky, omáčku podávame v omáčniku.
Podobné recepty
Takto vám už parené buchty nikdy nespľasnú a neprasknú, len málokto robí túto vec! Krásne nadýchané, vláčne a jemné ako obláčik
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.