Šúľance s mrkvou a zrnkovou posýpkou
ingrediencie
Posýpka
postup
My Slováci sme múčny národ a my doma tento stav plne reprezentujeme. A hoci využívame zdravé múky, resp. zdravšie, stále holdujeme cestovinám, haluškám a chlebu. No a šúľance musia byť :) Teraz píšem Ježiškovi, že si prosím na Vianoce strojček na cestoviny, nech môžeme doma vymýšľať ako keď som žila v Ríme a cestoviny sme sušili na drevenom vešiaku na slnku na streche domu. Ale jasné, šúľance si musím aj tak vyšúľať sama :). Vždy to však stojí za to.
Aby však jedlo bolo aj nosičom zdravia a energie, nielen dobrej chuti, vždy sa snažím vyrobiť ho z ingrediencií, ktoré tomuto zodpovedajú. Múka použitá špaldová celozrnná a často kombinujem s kokosovou, pohánkovou, ovsenou, pšenovou..je to ľahšie stráviteľné a takéto múky obsahujú aj B vitamíny. Napríklad a vlákninu. Najlepšie zomletú doma v mixéri ak máte vlastný mlynček, viete tu chuť oceniť. Pretože meliete zo zrna, ktoré nebolo ochudobnené o šupku a klíček. Teraz som do cesta zamiešala aj nastrúhanú mrkvu, nech je veselšie. Zas jej nebolo toľko , aby priniesla mega výživu do tela, ale neublížia spestrí bežnú cestovinu.
Na posýpku som použila jadierka, lebo orechy sú u nás pre niekoho alergén, tak ja som si ich na fotku dosypala, lebo ja môžem :). Nie je teda nutné využívať strúhanku ( tobôž nie kupovanú zo starého chleba často negarantovanej kvality). Občas používam špaldovú krupicu..ale cesta jadierok a semiačok je mi bližšia. Obsahujú E vitamín, vzácne oleje, nasýtené omega kyseliny, bielkoviny. Použiť môžete ľan, tekvicu, slnečnicu, pohánku, konope, mak.. TIP: ak chcete toto jedlo spraviť vegánsky, teda bez živočíšnej bielkoviny, namiesto masla na záver použite kokosový tuk, alebo maslo z kakaa . Nie som zástancom polotovarov ako vegan maslo a pod zo sóje. Nevravím, že občas ho použiť musí byť zlé..ale načo, ak máme hotové potraviny bez nutnosti ich priemyselného spracovania.
Najlepšie je použiť uvarené zemiaky v šupke, odstáte od predošlého dňa. Minimálne sa hodia zemiaky uvarené a vychladnuté. Zemiaky zbavte šupky, nastrúhajte na jemnom strúhači aj s mrkvou (surovou) a primiešajte štipku soli (t.j. cca 1 kávovú lyžičku ).Pridajte toľko múky cca , koľko je zemiakov a mieste kým sa cesto neodlepuje od misky a od rúk. Na pomúčenej doske vytvarujte valček, nakrájajte malé kúsky a vyšúľajte cca 4cm šúľančeky. Varte v bublajúcej vode cca 2 minúty ako vyjdú na hladinu. Potom cedítkom vyzbierajte a dajte do zohriatej misy s maslom.
V mixéri na suché mixovanie vymixujte na prach ,alebo ako máte radi ľan a tekvicové semienka. Primiešajte do šúľancov, prisypte sladidlo a polejte ešte horúcim maslom...Použiť môžete aj škoricu, slnečnicové s kešu, mandle...veď vy viete čo vám chutí :) alebo aj horúci šípkový džem :)
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.