Pridať recept

Banánovo-jablková žemľovka

6
porcií
50
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

8 ks
staršie rohlíky nakrájané na kolieska
3 ks
banán
2 ks
jablko
400 g
nízkotučný tvaroh - hrudkový príp. jemný
1 ks
vanilkový cukor
1 ks
škoricový cukor
2 PL
kryštálový cukor
ks
soľ
1 ks
vaječný žĺtok

Karamelové mliečko:

100 g
kryštálový cukor
200 ml
12% smotana na varenie
250 ml
mlieko
2 PL
voda
2 ks
vajce
1 ks
bielok z vajec

postup

Najlepšia žemľovka akú ste kedy jedli!

1.

Najprv si pripravíme mliečko, v ktorom budeme pečivo namáčať.

 
2.

Do hrnca si dáme 100 g kryštálového cukru a 2 PL vody. Premiešame a necháme na miernom ohni cukor rozpustiť. O chvíľku začne cukor bublať, sem-tam premiešame aby neprihorel a čakáme, kým cukor skaramelizuje. Trvá to asi 3-5 min.

3.

Keď máme cukor skaramelizovaný, prilejeme smotanu a mlieko. Karamel sa zrazí na "kameň" ale nebojte sa, má to tak byť. Trošičku zvýšime teplotu a miešame. Za pár minút sa karamel rozpustí. Po rozpustení karamelu všetko odstavíme a do ešte teplej zmesi vmiešame 2 vajíčka a bielko. Necháme trochu ochladnúť.

4.

Kým nám mliečko prechladne, pripravíme si ovocie a tvarohovú náplň. Banány si nakrájame na kolieska a jabĺčka na plátky.

5.

Do misky dáme tvaroh spolu so žĺtkami. Pridáme vanilkový cukor, 2 PL kryštálového cukru a štipku soli. Poriadne vymiešame aby sa všetko pekne spojilo a vznikol nám sladký tvarohový krém.

6.

Vymastíme si zapekaciu formu a vysypeme ju strúhankou.

7.

Kolieska rohlíkov namáčame v karamelovom mlieku a ukladáme tesne jeden vedľa druhého na dno zapekacej misy (použijete zhruba 1/2 nakrájaného pečiva). Na rohlíky následne navrstvíme tvarohovú zmes.

8.

Na tvarohovú zmes poukladáme plátky jabĺk, ktoré pocukrujeme škoricovým cukrom (použite 1/2 balíčka). Na jabĺčka naukladáme kolieska banánov.

9.

Na rade sú zvyšné rohlíky. Kolieska rohlíkov opäť namáčame v mlieku a ukladáme tesne jeden vedľa druhého. Keď máme všetko pekne zakryté, rohlíky pocukrujeme zvyšným škoricovým cukrom. Cukor vytvorí počas pečenia navrchu krásnu a chrumkavú kôrku.

10.

Takto navrstvenú žemľovku dáme do rúry a pečieme odkrytú na 180 st. asi 20-25 min. Po vybratí z rúry ešte poprášime jemne práškovým cukor. Dobrú chuť!

Banánovo-Jablková Žemľovka
Banánovo-Jablková Žemľovka
Zdroj: ZDE1
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Najlepšia tradičná žemľovka: Plus 11 receptov na ďalšie vynikajúce nákypy zo staršieho pečiva
Najlepšia tradičná žemľovka: Plus 11 receptov na ďalšie vynikajúce nákypy zo staršieho pečiva
Staršie pečivo namáčané v sladkom mliečnom kúpeli vrstvené s obľúbeným ovocím a zapečené do ružovkastej...
Orechová žemľovka s vanilkovou omáčkou
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či...
Slávnostné žemľovky
3 slávnostné žemľovky (nielen) na sviatočný deň
Skutočne výnimočné žemľovky, ktoré rozhodne musíte vyskúšať.
Smotanová žemľovka zo sladkého pečiva
Luxusná žemľovka: Vymeňte biele pečivo za vianočku, makovky či croissanty
Pripravte si vynikajúcu žemľovku zo sladkého pečiva a poctivej smotany.
Viete, čo musíte urobiť, aby boli rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Iba túto jednoduchú vec za pár minút
Rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Stačí urobiť túto jednoduchú vec za pár minút a už nikdy nebudú gumové!
Tip pre každého, kto si chce ráno vychutnať chrumkavé rožky a nechodiť po ne do obchodu každý deň!