Obrátený jablkový koláč - Tarte Tatin
8
porcií
225
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
150
g
hladká múka
80
g
maslo
1
PL
práškový cukor
1
PL
studená voda
Plnka:
5
ks
jablko
60
g
maslo
140
g
trstinový cukor
postup
1.
Múku premiešame s práškovým cukrom. Pridáme na kocky nakrájané maslo a studenú vodu. Vymiešame hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme ho 2 hodiny v chladničke stuhnúť.
2.
Na výrobu tohto koláča potrebujete nejakú ohňovzdornú formu, môže byť aj sklenená. Vo forme pomaly za stáleho miešania rozpustíme cukor a maslo. Behom 5 minút vznikne svetlo zlatý karamel. Olúpané a na menšie kúsky nakrájané jablká uložíme na karamel, ktorý stále ohrievame. Jablká opatrne v karamele obraciame. Miešame, dokým sa neodparí väčšina tekutiny.
3.
Formu odstavíme a necháme 15 minút chladnúť. Z cesta na pomúčenej doske vyvaľkáme plát o trošku väčší, ako je priemer formy. Jablká v karamele týmto cestom prikryjeme a okraje zahneme do vnútra formy. Koláč vložíme do rúry a pečieme 30 minút pri teplote 170°C.
4.
Po upečení koláč necháme 5 minút vychladnúť, opatrne uvoľníme okraje cesta a koláč prevrátime ovocím nahor. Najlepšie chutí ešte teplý, napríklad so šľahačkou, zmrzlinou alebo kyslou smotanou.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.