Pridať recept

Koláč s jahodovým želé

12
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

150 g
hladká múka
30 g
mandľová múka
40 g
práškový cukor
90 g
studené maslo
1 ks
žĺtok
1 štipka
soľ
3 PL
ľadová voda  

Panna cotta:

250 g
smotana na šľahanie
30 g
mleté mandle
40 g
práškový cukor
1 KL
citrónová šťava
10 g
plátková želatína

Želé:

500 g
jahody
40 g
trstinový cukor
15 g
plátková želatína
1 KL
citrónová šťava

postup

1.
V miske si zmiešame obe múky, práškový cukor a štipku soli. Pridáme na kocky nakrájané poriadne studené maslo a žĺtok. Po lyžiciach pridávame vodu tak, aby sme vymiesili hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
 
2.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby zakrývalo nielen dno, ale aj boky formy. Na cesto vo forme uložíme papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľami a vložíme do rúry. Pri teplote 160°C pečieme cesto 15 minút, potom záťaž s papierom dáme dole a pečieme ešte 10 minút.
3.
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme ju napučať. Smotanu spolu s mandľami, cukrom a citrónovou šťavou ohrejeme tak, aby neprešla varom. Dobre v nej rozmiešame vyžmýkanú želatínu a zmes necháme vychladnúť. Keď začne hustnúť, nalejeme ju na vychladnuté cesto. Koláč vložíme na 30 minút do chladničky.
4.
Želatínu opäť namočíme do 100 ml vody. Približne 5 jahôd spolu s cukrom varíme domäkka asi 5 minút. Rozvarené jahody prepasírujeme cez sitko. Pyré opäť ohrejeme, pridáme citrónovú šťavu a želatínu aj s vodou. Za občasného miešania zmes necháme vychladnúť. Zatiaľ si na koláč uložíme zvyšné jahody.
5.
Keď začne želatína hustnúť, nalejeme ju na koláč a opäť ho vložíme do chladničky. Tentoraz to bude najlepšie na celú noc.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jahodové rezy
TOP 3 recepty na jahodové rezy
Jahodová sezóna začala a my vyberáme tri najlepšie jahodové rezy, aby sme ju privítali.
Jahodový koláč s mascarpone krémom
Tip od nás: Svieži jahodový zákusok s mascarpone krémom. Chutí ako z cukrárne
Zákusok na spôsob torty sa hodí na rôzne príležitosti. Jemný piškótový korpus, krém a jahodová plnka spolu...
Vyskúšajte najlepšie koláče za posledný mesiac
Vyskúšajte najlepšie koláče za posledný mesiac: Máj ovládli jahodové a citrónové dobroty
Kysnuté koláče, fantastické ovocné rezy i nepečené dezerty, ktoré vás opantajú svojou krásou a sviežosťou.
Jahody, šľahačka a snehové pusinky (Eton mess)
Jahody so šľahačkou: 10 overených receptov na nepečené dezerty zo sladkých jahôd a poctivej smotany
Jedným zo stálych dezertov v ponuke cukrární nášho detstva bolo jednoduché spojenie jahôd a šľahačky...
Nepečené jahodové zákusky hotové za pár minút
Nepečené jahodové zákusky: Tieto sú krásne, a pritom super jednoduché
Kto má rád jahody a sladko-svieže krémy, skrátka musí ochutnať tieto vynikajúce nepečené maškrty.