Pridať recept

Krehké cesto zo špaldovej múky

Krehké cesto zo špaldovej múky
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

150 g
špaldová celozrnná polohrubá múka
150 g
špaldová celozrnná hladká múka
100 g
kokosová múka
200 g
brezový cukor alebo trstinový cukor - rozmixujte ho na prášok
150 g
kvalitné zmäknuté maslo
3 ks
vaječný žĺtok
1 ks
celé vajce
štipiek
soľ
1/2 dl
pomarančová šťava

postup

Ovocné, tvarohové, koláče s plnkou v krehkom ceste, tortičky, sladké quiche, „páje“...Ako často sa vám stalo, že cesto bolo chutné, teda sladké no pri pečení stvrdlo? Alebo sa nedopieklo zároveň s náplňou? Po testovaní a skúšaní, mi tento pokus vyšiel najlepšie ako sa len dalo. Výborné, krehké čo sa neláme ani pri krájaní. A krájať sa dá na čisté rezy.
1.
Do múk primiešame soľ, kým sú suché, premiešame ich dokopy a v strede misky urobíme malú jamku. Pridáme vajíčka spolu s cukrom- do stredu a lyžicou ich zmiešavame dokopy tak, aby sme z okrajov premiešavali aj múku. Pridáme pomarančovú šťavu a vmiesime nakrájané maslo.
 
2.
Zamiešame dokopy. Keďže neviem aké veľké budú žĺtka, môže sa stať, že budete potrebovať trošku viac tekutiny a môžete pridať ešte studenej vody tak, aby cesto bolo hutné, ale mäkké. Dáme vychladiť na pol hodinu a spracujeme.
Krehké cesto zo špaldovej múky
Krehké cesto zo špaldovej múky
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
3.
TIP Cesto vyvaľkám na 0,5 cm a vložím do formy s odnímateľným dnom. Okraje zarovnám nožom, dno perforujem vidličkou po celej ploche aby pri pečení dýchalo. Zvyknem cukrom potom vysypať dno, aby sa pri redších plnkách nepremočilo. Pri výške formy cca 5cm a tvarohovej plnke s jahodami som koláč piekla cca 35 minút pri teplote 180 C°.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Spravte si domáce krehké cesto na najlepšie zdravé koláče
Ovocné, tvarohové, koláče s plnkou v krehkom ceste, tortičky, sladké quiche, "páje"... Ako často sa vám...
Koláče z krehkého cesta hotové za pár minút
Máme pre vás vynikajúci tip, ktorý vám ušetrí čas v kuchyni. Predpripravené krehké cesto je ideálny základ...
vianocne pecenie
Vianočné pečenie nemusí byť strašiak
Krehké a lahodné domáce pečivo. Omamná vôňa, ktorá sa šíri celou kuchyňou vyvoláva množstvo spomienok...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!
TOP
Veľkonočné suché pečivo
Ešte stíhate! Recepty na VEĽKONOČNÉ PEČIVO na jednom mieste, stačia vám tieto 4 základné cestá
Uľahčite si veľkonočné pečenie. Máme pre vás 4 základné cesta na veľkonočné drobné pečivo, z ktorého...