Citrónový cheesecake
10
porcií
90
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Korpus
200
g
maslové sušienky
100
g
zmäknuté maslo
Plnka
750
g
syr Mascarpone
300
g
práškový cukor
200
g
kyslá smotana
5
PL
hladká múka
4
ks
vajce
2
ks
vaječný žĺtok
kôra z citróna
Krém
3
ks
citrón
3
ks
vajce
3
PL
práškový cukor
1
PL
maslo
postup
1.
Najskôr pripravíme korpus tak, že rozmixujeme v mixéri sušienky. Potom ich rukami zmiešame so zmäknutým maslom a vypracujeme cesto. Papierom na pečenie vyložíme tortovú formu okrúhlu. Na dno formy natlačíme sušienkové cesto a vytvoríme tiež asi 2 cm vysoké okraje. Korpus budeme piecť v predhriatej rúre 10 až 12 minút pri teplote 180°C, pokiaľ nie sú okraje korpusu zlatohnedé.
2.
Plnku vytvoríme pomocou mixéra tak, že pi nízkych otáčkach vyšľaháme celkom dohladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne po jednom za stáleho šľahania pridáme štyri celé vajcia, 2 žĺtky a 5 lyžíc hladkej múky. Na záver pridáme aj nastrúhanú kôru z 1 citróna, ktorý sme pred tým obarili horúcou vodou. Dobre premiešame. Takto pripravený krém vylejeme na predpečený korpus a dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 10 až 15 minút. Následne teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte asi 40 minút.
3.
Hotový cheesecake musí byť pevný pri okrajoch a v strede polotuhý. Ešte horúci cheesecake pomocou noža oddelíme od okrajov formy, aby sa počas chladnutia nenalepil na steny formy a nepopraskal. Potom cheesecake vytiahneme z formy, ale až keď úplne vychladne, aby plnka nevytiekla.
4.
Krém na cheesecake vytvoríme tak, že v miske vyšľaháme metličkou 3 vajcia s 3 lyžicami cukru. Pridáme nastrúhanú kôru z citrónov, ktoré sme pred tým obarili horúcou vodou a tiež precedenú šťavu z citrónov. Misku preložíme nad parný kúpeľ a varíme za stáleho miešania, až kým krém nezhustne. (Pozor krém nesmie vrieť). Potom zložíme misku z kúpeľa a do ešte teplého krému zamiešame 1 lyžicu masla. Miešame metličkou, kým sa maslo celkom nerozpustí. Krém necháme za občasného premiešania vychladnúť. Vychladnutý krém nalejeme na vychladnutý cheesecake.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.