Čokoládovo-karamelový tart
8
porcií
55
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
1
ks
vaječný žĺtok
70
g
krupicový cukor
250
g
hladká múka
125
g
studené maslo
50
ml
studená voda
Karamel:
100
g
kryštálový cukor
100
ml
smotana na šľahanie
Čokoládová plnka:
2
ks
vajce
100
ml
plnotučné mlieko
200
ml
smotana na šľahanie
200
g
kvalitná horká čokoláda
50
g
cukor
postup
1.
Rúru si vyhrejeme na 180°C, okrúhlu formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
2.
Pomocou metličky vymiešame žĺtok s cukrom a lyžicou vody. Na kuchynskú dosku alebo podložku si preosejeme múku, soľ a pridáme na kocky nakrájané maslo. Vyváľame ho v múke, aby sa trošku obalilo a mačkáme ho dovtedy, kým nebude zmes pripomínať mrveničku. Keď bude cesto držať pri sebe, urobíme z neho guľu, nalejeme doň rozšľahaný žĺtok a zvyšnú vodu. Vymiešame hladké cesto, ktoré môžeme buď ihneď rozvaľkať, alebo ho dať na chvíľu stuhnúť do chladničky.
3.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pomocou valčeka ho prenesieme do formy, a ak sa nám trochu potrhá, jednoducho pritlačíme cesto k sebe. Poprepichujeme ho vidličkou a na vrch uložíme papier na pečenie. Naň nasypeme suchý hrach a cesto dáme na cca 9 minút piecť do rúry.
4.
Cukor nasypeme do hrnca a na miernom ohni ho zohrievame. Do druhého hrnca si dáme smotanu a tiež ju zahrejeme. Cukor neustále miešame a keď je už karamel hnedý, zľahka pridáme zohriatu smotanu. Je potrebné si dávať pozor na oči, cukor môže prsknúť. Miešame dovtedy, kým nám nevznikne karamelová poleva, odstavíme ju a necháme trochu vychladnúť.
5.
Vajíčka vyšľaháme s mliekom a smotanu zohrejeme tesne pod bod varu. Pridáme do nej rozlámanú kvalitnú horkú čokoládu, miešame, dokým nebude zmes hladká. Podľa chuti môžeme pridať cukor, ale vôbec tam nemusí ísť. Čokoládu necháme chvíľu vychladnúť a potom ju primiešame do mliečnej zmesi.
6.
Na predpečené cesto vylejeme vychladnutý karamel a na vrch čokoládovú plnku. Koláč pečieme ďalších 30 minút. Upečený tart necháme vychladnúť a potom ho vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.