Kefírová buchta
6
porcií
50
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
400
g
hladká múka
200
g
práškový cukor
1
PL
jedlá sóda
100
ml
olej
500
ml
kefír
4
PL
kakao
maslo na vymastenie
múka na vysypanie plechu
Poleva
100
g
čokoláda na varenie
30
g
maslo
1
PL
rum
2
PL
olej
trochu
mandle
postup
Natrafila som naň len nedávno, no s tak vynikajúcim a vláčnym koláčikom sa musím podeliť. Pôvodný recept som upravila podľa seba.
1.
Tento koláč je veľmi výrazný, preto používame čo najkvalitnejšie kakao holandského typu.
2.
Trúbu predohrejeme na 180 °C. Vo väčšej mise zmiešame všetky sypké suroviny (múka, cukor, sóda a kakao). Potom pridáme olej a kefír a všetko dôkladne premiešame. Vznikne nám tmavá rovnorodá zmes.
3.
Cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu. Nahrnieme ho od stredu ku krajom. Pečieme ho na strednej priečke 20-30 minút (špajdľa musí byť po vybratí čistá). Na povrchu môžu vzniknúť bubliny, preto koláč po vybratí mierne zaťažíme, aby sa vyrovnal a necháme ho vychladnúť.
4.
Medzitým si pripravíme polevu. Nalámanú čokoládu roztopíme s kúskom masla vo vodnom kúpeli. Až bude čokoláda riedka, tak vmiešame olej a rum a po rozmiešaní koláč polejeme, uložíme naň mandle a necháme poriadne vychladnúť. Koláč chutí najlepšie studený. Tým, že sme do polevy pridali olej, tak sa nebude príliš lámať.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.