Okroška
stredná
náročnosť
ingrediencie
5
dl
kyslá smotana
1,25
dl
sladká smotana
2
PL
horčica
5
dl
kvas
100
g
teľacie mäso
100
g
údený jazyk
100
g
šunka
1
ks
uhorka
trochu
korenie biele mleté
podľa chuti
soľ
30
g
práškový cukor
1
ks
citrón
2
ks
cibuľa
1
konzerva
krabie mäso
trochu
pažitka
trochu
kôpor
Kvas
10
g
droždie
3
ks
klinčeky
1
kg
celozrnný chlieb
trochu
škorica
2
PL
práškový cukor
trochu
citrónová kôra
postup
1.
Na začiatok si pripravíme kvas, ktorý musí niekoľko dní zrieť. Zomletý celozrnný chlieb trošku opražíme na panvici (bez tuku), pridáme klinčeky, škoricu a postrúhanú citrónovú kôru. Zmes vsypeme do veľkého hrnca, zalejeme 4 l vriacej vody a odložíme na teplé miesto. Na druhý deň trošku zohrejeme (nevaríme), pridáme droždie a skaramelizovaný cukor, premiešame a znova hrniec odložíme na teplé miesto. Na ďalší deň pozberáme penu z povrchu a kvas nalejeme do fliaš, ktoré dobre uzavrieme zátkou. Po niekoľkých dňoch môžeme kvas použiť.
2.
Polievka: Obe smotany spolu s horčicou zmiešame, postupne pridáme kvas, osolíme, okoreníme, osladíme a okyslíme citrónovou šťavou z 1 citróna. Do polievky ďalej pridáme pokrájanú cibuľu, uhorku bez jadierok a pokrájanú nadrobno, krabie mäso bez kostí, posekanú pažítku a kôpor. Všetko dôkladne premiešame a môžme ešte dochutiť. Do tanierov dáme po dve kocky ľadu a zalejeme polievkou.
3.
Servírujeme s čiernym chlebom buď ako predjedlo alebo ako osviežujúce jedlo počas letných dní.
Podobné recepty
Už nikdy vám neprasknú! Toto tajomstvo poznajú iba skúsení kuchári, urobte grilované klobásy bez prasklín, krásne chrumkavé a vždy chutné
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.