Pridať recept

Bratislavské rožky

ingrediencie

300 g
polohrubá múka
20 g
droždie
100 ml
mlieko
1 ks
žĺtok
30 g
práškový cukor
1 ks
vajce
120 g
maslo
soľ

Plnka

180 g
práškový cukor
200 g
mak
citrónová kôra
1 ks
klinčeky
100 ml
voda

postup

1.
Do múky pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtok, cukor, soľ, maslo a vypracujeme cesto. Necháme ho vykysnúť.
 
2.
Cesto rozdelíme na 20 rovnakých kúskov, ktoré zaokrúhlime a necháme ešte chvíľu nakysnúť.
3.
Na pomúčenej doske ich vyvaľkáme do elipsového tvaru, potrieme plnkou, stočíme a sformujeme do rožkov.
4.
Uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme nakysnúť a znova potrieme. Necháme trochu zaschnúť a upečieme dozlata.
5.
Plnka: Vodu s cukrom dáme variť. Do vriacej pridáme zomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru a roztlčený klinček. Dobre premiešame, podusíme do zhustnutia.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Upečte doma rôzne druhy pečiva
S týmito overenými receptami a radami upečiete vždy na jednotku!
Pečenie chleba sa stalo i vďaka kváskovaniu veľkým hitom. Keď ste už zvládli tento dôležitý krok, môžete...
Overené recepty na rožky, žemle i bagety aj pre začiatočníkov
Pečieme doma: Overené recepty na rožky, žemle i bagety aj pre úplných začiatočníkov
Niet nad teplé, chrumkavé pečivo priamo z rúry. Ak sa pohrávate s myšlienkou upiecť okrem domáceho chlebíka aj...
Mak
Toto sa stane, ak zjeme veľa maku! Môžeme sa otráviť?
Mak je bežne dostupná potravina v našich končinách. Napriek jeho širokému využitiu v kuchyni, má však aj...
Kysnuté rožky s makom a orechami
Makové a orechové rožteky (nielen) na vianočný stôl
Vláčne kysnuté cesto a dve tradičné plnky z orechov a maku. Tieto rožteky zmiznú skôr, ako stihnete prestrieť...
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky: Bohatá plnka a cesto ako vatička! Takto sa vždy krásne podaria a chutia vynikajúco
Originál je len jeden! Ale tu je veľmi chutný a pomerne jednoduchý recept, ktorý sa mu dokonale približuje.